Böcker, Om att läsa

Gå din väg men stanna – Johanna Nilsson

Gå din väg men stanna, en fristående uppföljare till Johanna Nilssons debutroman Hon går genom tavlan ut ur bilden. I den första följer vi huvudpersonen Hanna när hon som flicka börjar närma sig tonåren. Smärtan hon känner inför att växa och bli stor, krockar med ett utanförskap hon drabbas av i klassen och hon hamnar i en psykisk instabilitet.

Nu är Hanna vuxen, utgiven författare och vill stå på egna ben, men hennes psyke och kropp står i vägen. Hon har svårt för relationer, beröring och sin kvinnlighet. När hon träffar en man som vill göra allt för att hon ska må bra börjar hon fundera på om hon verkligen kan bli bättre. Det finns inget hon vill hellre, men hur?

Johanna Nilssons Gå din väg men stanna, är mjuk i språket, flyter enkelt och behagligt trots det tunga ämnet. Det är lätt att läsa och jag vill verkligen veta hur det ska gå. Emellanåt verkar Hannas liv fungera som det ska, utåt sett i alla fall. Det är de inre demonerna, de som inte syns, som beskrivs så väl. Att vara fången i sina tankar, i en kropp som inte samarbetar och i en vilja som vacklar fram och tillbaka. Mediciner, terapi… Vad fungerar och vad fungerar inte?

När jag läser dras jag in i det sjuka, berörs men utan att bli nedtyngd. Det är en balansgång nog så svår och Johanna Nilsson är värd en eloge för att hon lyckas med det.  Jag är glad för att jag nyligen läste Hon går genom tavlan ut ur bilden (se tidigare inlägg) för med den färsk i minnet var det nog lättare att förstå den vuxna Hannas liv och vedermödor. Två läsvärda berättelser som man trots ämnet inte ska, eller bör, skygga för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.