Böcker

”Mannen som älskade Yngve”

I flera år har Mannen som älskade Yngve lockat mig. Många gånger har jag tagit med den på resor men aldrig kommit längre än några sidor av olika anledningar, men nu är jag klar efter en tids parallelläsning.

Mannen som älskade Yngve handlar om Jarle. Han är sjutton år och boken utspelas 1990 i Norge. En ny kille kommer till skolan och Jarles värld vänds upp och ner.  Jarle har åsikter om det mesta och är engagerad i samhällsfrågor. Politik och musik är viktigt. Men Yngve är inte som han och något annat är också annorlunda med Yngve, men vad?

Tore Renborg är en erkänd norsk författare som fått priser för sitt författarskap. År 1990, då boken utspelas var en brytpunkt, det glada 80-talet var över och krisen inleddes. Det återspeglas i berättelsen.

Jag gillar boken. Stundtals blir jag dock trött på de långa utläggningarna som pågår sida upp och sida ner. Ofta finns det en poäng med dem, men ibland missar jag poängen för att jag inte orkar läsa ordentligt. Gillar man utläggningar om hur något är, varit eller varför man gör som man gör (obegriplig förklaring kanske men ändå…) så borde man tycka om hela boken. Själv är jag svag för dialoger och levande scener, och när dessa dyker upp då är boken riktigt bra.

Att den är norsk får mig att emellanåt fnissa gott. Inte för att scenerna är särskilt roliga utan för att jag kommer på att karaktärerna pratar norska, ett underbart språk som är så fint att jag har svårt att tänka mig någon gräla på det. Då kan jag inte låta bli att tycka att det nog låter lite roligt:-)

 

2 reaktioner till “”Mannen som älskade Yngve””

  1. Jag tycker jättemycket om den boken. Den finns som film också och jag tycker nog nästan att filmen är lite bättre än boken. Rekommenderas!
    Har tjuvläst lite på din blogg nu. Tack för trevlig läsning och lycka till med skrivandet.

    1. Hej! Vad kul att du hittat min blogg:-) Jag kan tänka mig att boken gör sig riktigt bra som film då jag antar att storyn kommer i fokus och ”utläggningarna” jag hade svårt för inte har samma utrymme. Skulle gärna se filmen! /Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.