Böcker

”Det händer nu”

Det händer nu handlar om Stella och hennes bästa vän Sigrid. De blev vänner när de började sjuan och går snart ut nian. Stellas vänskapskänslor för Sigrid har ändrats till förälskelse och hon är rädd för vad som händer om hon avslöjar hur hon verkligen känner. Tänk om Sigrid tycker att hon är äcklig, konstig, eller faktiskt alldeles underbar?

Författaren Sofia Nordin skriver med ett friskt språk. Texten är lättläst och meningarna flyter obehindrat. Berättelsen griper tag och Stellas tankevärld speglas fint. Hennes reflektioner är så kloka, även om hon inte alltid agerar klokt.

Likt många andra ungdomsböcker ligger fokus på vem man är, vem (vilka) man tycker om och hur man ska kunna vara sig själv. Den sticker ut lite eftersom den inte speglar heteronormen och som Stella uttrycker det: ”Som det här med att jag är förälskad i Sigrid, det gör mig rädd. För vad hon och alla andra ska tycka […] De kanske skulle tycka att det var lite spännande till och med. Men ändå. Även om det är nästan inne att vara homo så vet man ju aldrig.” Nej, det gör man inte och det krävs mod att bryta mot normer, men desto fler som vågar, desto fler som följer och nya normer skapas.

 

Annons

En reaktion till “”Det händer nu””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.