Böcker, Om att leva

”Reservkraft”

…är det meningen att allt ska ha en mening? Så står det på framsidan av boken. Frågan är verkligen relevant. Tomas Sjödin och hans fru har fött tre söner till familjen. Den yngsta och den äldsta drabbades av svåra funktionsnedsättande neurologiska sjukdomar som uppenbarades först efter några år.

Tomas Sjödin har innan Reservkraft skrivit en bok om sin familj som heter När träden avlövas ser man längre från vårt kök. Reservkraft är en uppföljare men kan läsas fristående. Jag har inte läst föregående bok men hört om familjens situation. Reservkraft utkom 2001, i senare upplaga finns ett tillägg från år 2002.

En del av er känner kanske inte till hur det gått för familjen, jag vill inte avslöja för mycket. Inte heller är detta en bok som kan recenseras. Den är för personlig, för naken och för tankeväckande… Det går att beskriva den på en mängd olika sätt men orden räcker ändå inte till. Livet är för stort. Att vara människa är att vara ödmjuk inför sitt och andras öden, vilken lott man tilldelas och vad man gör av den.

En reflektion Tomas Sjödin gör vill jag ta med en sammanfattning av här: ”Ju fler människor jag möter, desto starkare blir instinkten att vi alla berättar ungefär samma berättelse, i tusen och åter tusen åter utföranden; […] Jag har funderat mycket på varför det bor så mycket kraft i detta att byta berättelser. Just nu tror jag att det centrala är att det bryter känslan av ensamhet. […] Jag tänker på den ensamhet som har sin botten i oro och ovisshet. Kanske också i sorg.”

Som föreläsare möter Tomas Sjödin många människor. Han delar med sig av sina upplevelser och lyckas skänka glädje, hopp och tilltro till ett gott liv, trots allt svårt som han har med sig. Det är svårt att säga vad som är meningen med livet. Alla får vi skapa vår egen mening och vara glada och tacksamma för det goda vi har i livet, vad det än må vara. Det påminner Reservkraft mig om.

3 reaktioner till “”Reservkraft””

  1. Min morbrors fru nämnde denna när vi satt och pratade om meningen med livet och gud för någon vecka sedan. Borde nog kolla upp den…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.