Böcker

”Mississippi” – Hillary Jordan

Hillary JordanDebutanten Hillary Jordan har skrivit en fängslande historia om ett rätt skrämmande Mississippi. Handlingen utspelas efter Andra världskriget och vi får följa ett antal personer och deras liv under ett drygt år. I boken skildras otäcka krigsscener, det tunga livet på en liten gård där bomull odlas och hatet mot den svarta befolkningen som inte är värda mer än smutsen bönderna har under naglarna.

Texten flyter, men inledningsvis tyckte jag boken var seg. Då skulle karaktärerna beskrivas. Hon var si och han var så, och de var si och så för att detta och detta hänt. Det funkar väl, men sedan när Hillary Jordan fokuserar på själva handlingen blir det mer intressant och svårare att lägga undan berättelsen.

Boken är lättläst, språket enkelt och miljöerna väl beskrivna. Jag hamnade i efterkrigstiden, i ett USA som känns otroligt avlägset med bl.a. slavreferenser (samtidigt som det inte är länge sedan egentligen) och på en plats jag skulle avskytt. Boken påminner om hur illa det varför en del människor  i Mississippi och än en gång kan jag bara tacka min lyckliga stjärna för att jag fötts här och till den jag är.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.