Böcker

”Nathalie – en delikat historia”

David FoenkinosDavid Foenkinos Nathalie – en delikat historia är en sällsam fransk berättelse. Rätt vanlig men ändå inte. Kärleken mellan Nathalie och hennes man får inte en chans när han omkommer i en olycka. Kvar är hon. Jobbet och hennes chef blir någon sorts livlina På både gott och ont. Efter ett tag, några år (tiden flyter samman), dyker Markus upp på företaget. En svensk medarbetare som hon kysser, bara sådär och livet blir sig inte riktigt likt för vare sig henne, honom eller chefen efter detta.

Nathalie – en delikat historia är David Foenkinos åttonde roman. I somras gick den upp som film, men jag har inte sett den. Nu när jag läst boken blir jag nyfiken på filmen. Boken har sköna korta meningar, vi rör oss mellan karaktärerna och följer deras tankar obehindrat. Underfundiga meningar och kluriga förklaringar lyfter läsningen. Att förlora en nära kan låta tungt, ändå var inte berättelsen betungande. Jag blir helt enkelt nyfiken på hur man i filmen tar vara på det mysiga och kvicka.

De klev snabbt upp och klädde långsamt på sig.” En enkel mening. Det roliga är att David Foenkinos ger meningen en fotnot och längst ner på sidan kan man läsa förklaringen:”Det kan ha varit tvärtom.” På samma sätt kan han låta ett kapitel bestå av ett recept, en låttext, en kod till en port, ett mess osv. Allt har en mening. Så genomtänkt, så härligt leendelockande. Jättekul. Jag gillar!

4 reaktioner till “”Nathalie – en delikat historia””

  1. Jag gillade också den boken, så härligt fransk, så minnesvärd trots sin lättsamhet. Rent allmänt läste jag mycket Sekwa under ett par år och hittade massor av bra böcker. Gillar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.