Om att läsa

Augustpriset på g

Då har de nominerade till Augustpriset annonserats. Det här med priser i litteratur tycker jag är lite märkligt. Jag förstår att viss litteratur besitter vissa kvaliteter som bedöms högre än andra, men det gör inte mig till någon automatisk gillare av den belönade boken.  Läste för något år sedan en vinnare, Sigrid Combüchen och Spill, en roman som jag inte begrep och tyvärr inte orkade mig igenom, gav upp drygt halvvägs. Sådan är min bild av flera av de vinnande vuxenromanerna, de är för konstnärliga eller något för att jag ska fatta. Däremot tycker jag det är roligt att se vilka ungdomsromaner som nomineras och som vinner. Har läst flera nominerade under åren och några vinnare.

Vinnare som jag tycker är grymt bra är Sara Kadefors  med Sandor slash Ida, och Johanna Thydell med I taket lyser stjärnorna. Dessa ungdomsböcker är fullt begripliga och gripande utan att bli sentimentala. Tyvärr har jag inte läst årets nominerade i kategorin ungdomslitteratur. Jag känner igen Only väg is upp, av Emmy Abrahamson, då jag sett den i bokhandeln, men av någon anledning inte plockat med hem… Ny chans nu? När det gäller barnböcker är ju Pija Lindenbaum en favorit och även om det inte finns några barn här hemma har jag hennes böcker om Gittan. (Om du inte känner till dem så är de värda en kik:-) oavsett barn eller inte…) Pija Lindenbaum är nominerad och har tidigare vunnit med Gittan och Gråvargarna.

Oavsett hur skumt jag tycker det är att vinna i att skriva är det ändå något spännande med detta. Den 26 november tillkännages vinnarna. För hela listan nominerade titta på Augustprisets egen sida genom att klicka här. Har du någon favorit som du håller på?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.