Böcker

”Matched” – Ally Condie

Ally Condie har skrivit om en sällsam framtid där unga människor matchas med varandra efter noggranna kalkyler. För Cassia innebär matchingen en trygg framtid och hon känner sig nöjd, tills hon inser att något blivit väldigt fel.

En annan ung man är också matchad med henne. Men hans sociala status innebär att han egentligen inte kan bli matchad med någon.  Cassia vet att borde undvika honom men kan inte låta bli att involvera sig i hans liv. Det kommer bli konsekvenser, det inser hon, men på vilket sätt och när? Hur långt kan hon gå utan att utsätta sig själv och sin familj för fara?

I Matched, som är den första boken i en triologi, får vi bekanta oss med ett samhälle där allting är reglerat av myndigheterna. Det finns ingen frihet, ingen fri vilja och ingen fri tid. Och vid en viss ålder förbereds man inför att skiljas från livet innan ålderskrämporna tar över.

Ally Condies Matched är spännande, fast på ett långsamt sätt. Det framtida samhället är till ytan en lugn och harmoniskt värld, vilket speglas av tempot. Jag hade gärna sett att texten blivit tätare och intensivare när storyn börjar hetta till. Men överlag är det en bra historia. Och omslaget med flickan i glasbubblan tycker jag speglar berättelsens kärna jättefint.

 

2 reaktioner till “”Matched” – Ally Condie”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.