Böcker, Om att läsa

Star Runner – bok jag läst flest gånger

Av en mängd olika anledningar blev det inte så att jag var med i bokbloggsjerkan som Annikas litteratur- och kulturblogg hade i helgen. Även om jag missade jerkan kan jag inte låta bli att kommentera den. Ämnet var om vi hade någon bok som vi återkommer till, om och om igen.

Jag har en bok som jag speciellt ofta återkommer till. Den leder ligan helt överlägset av de böcker jag läst flest gånger. Star Runner av S.E. Hinton. Första gången jag läste den var för drygt tjugo år sedan. Boken handlar om Travis, en kille på femton, sexton år som tvingas flytta till sin farbrors ranch mitt ute i ingenstans. Alternativet var att hamna på ungdomsanstalt efter att han nästan haft ihjäl sin styvfar.

Star Runner S.E. Hinton

Travis är ingen bråkig kille egentligen, tycker han i alla fall, men när hans styvpappa höll på att elda upp Travis berättelser som han skrivit sedan han lärde sig hålla i en penna, såg han rött. Han flyttar till sin farbror som han aldrig träffat eftersom pappan dog när han var bebis, och försöker anpassa sig till ett liv där han inte känner någon och till ett liv utan spänning.

Travis lär känna tjejerna i stallet, undviker bråk på sin nya skola och upptäcker att ingen fattar hans coola storstadsstil. Här är westernstilen den rådande och han hatar countrymusiken folk i hans ålder lyssnar på. Han vill skriva för att få tiden att gå men har drabbats av skrivkramp. Först när han får ett brev från ett förlag som han skickat ett manus till börjar det hända något. Kanske kommer han som inte ens är myndig få ge ut en bok. Bara morsan skriver under.

Det här är en bok som handlar om livsval, möjligheter, att mogna och komma någonstans. S.E. Hinton skrev flera ungdomsböcker med liknande tema under en kort period. Mest kända är Outsiders och Rumble Fish som filmades med skådespelare som Matt Dillon, Patrick Swayze, Diane Lane, Rob Lowe, Emilio Estevez och Tom Cruise.

Jag tror att jag återkommer till Star Runner för att den handlar om en ung människa som kämpar med att hitta sig själv och för att få en livsdröm förverkligad. Den inger hopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.