Böcker

”Unga kvinnor” – Louisa May Alcott

Alcott Unga kvinnor är en klassiker från 1860-talet skriven av Louisa May Alcott. Boken utspelar sig under ett år och vi får följa fyra systrars vardag. De unga kvinnorna är varken fattiga eller rika, deras far befinner sig i det amerikanske inbördeskriget och deras mor sköter hemmet tillsammans med hushållerskan.

Systrarna är mellan 11 och 17 år, de har alla olika intressen, men gemensamt har de att de vill leva så att deras mor kan glädjas över dem och vad de gör. Av döttrarna är Meg vacker och ordningssam, Jo livlig, fantasifull och lite av en pojkflicka medan Beth är den blyga musikaliska dottern och Amy den ivriga och mest egenkära.

Sensmoralen är hög. Boken predikar om lättjans laster och nyttans söta skördar. Flickorna får prova på det lätta livet för att modern vill få dem att se vad lättja leder till (deras burfågel får sätta livet till under experimentet eftersom dottern som ansvarar för fågeln glömmer bort att mata den… – hårda pix!) och för att de ska förstå vikten av att hålla ordning på ett hem, att arbete gör nytta och får oss att må bra. Ja, ja… Jag fattar poängen rätt snabbt.

Jag har ett svagt minne av att ha försökt läsa boken som barn men att jag inte stod ut med flickornas älskliga beteende. Nu kan jag se på berättelsen ur ett mer historiskt perspektiv och ler åt att nästan varje kapitel består av en lärdom. Läsvärd? Abslout. Och kul att jag kan ta in den på ett annat sätt nu.

 

En reaktion till “”Unga kvinnor” – Louisa May Alcott”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.