Böcker

”Boktjuven” – Markus Zusak

BoktjuvenGenom Dödens ögons får vi följa en 11-årig flicka i Nazityskland när kriget börjar. Hon är Boktjuven och Markus Zusaks berättelse på nästan 600 sidor kan läsas av barn såväl som vuxna.

Liesel flyttar till ett fosterhem efter att hennes mamma lämnat bort henne. Mardrömmar stör  sömnen och fosterpappan Hans gör vad han kan för att trösta. Tillsammans börjar de en resa genom orden. Ingen av dem läser väl, men Liesel förtrollas av ordens magi och fosterpappan har förmåga att se hennes behov, oavsett vad det gäller. Sakteligen blir hon en god läsare. Böckers dragningskraft får henne att stjäla en från ett bokbål, någon ser detta och ger Liesel senare tillgång till en hel värld av ord.

Flickan Liesels värld består förutom av orden och de nya föräldrarna, dessutom av grannpojken Rudy, äventyret att stjäla mat för att stilla hunger, en jude i källaren, Hitlers krig och sitt uppdrag att hämta och lämna tvätt åt sin fostermamma. Kriget gör världen svår och det underlättar inte att  hon bor på den fattigaste gatan i staden.

Med Döden som berättare skulle historien kunnat varit mörkare, men det är en empatisk Döden som tittar på jorden och förundras över vad som händer i världen under de här åren. När Döden hämtar själar görs det med varsamma händer. Vi får också en förvarning från Döden om att en bomb kommer falla över Liesels gata och Döden kommer komma dit. Det är oundvikligt.

Till en början var mitt läsmotstånd stort. Jag läste några sidor, lade bort boken med en suck pga det tunga ämnet. Det finns stycken som sticker ut, ungefär som korta ingresser, i brist på annan beskrivning, som lyfter upp texten på olika sätt, som förtydligar, förklarar och informerar. Inledningsvis tyckte jag inte alls om dem, eller berättelsen, men efter dryga 100-talet sidor var jag fast. Historien fängslar och berör. Jag tycker om att vi följer vardagen i Nazityskland ur en liten flickas ögon. Jag tycker om karaktärernas trovärdighet och jag tycker om att Dödens berättarton är så varm. Rekommenderas.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.