Böcker

”Guldkompassen” – Philip Pullman

GuldkompassenGuldkompassen av Philip Pullman är den första delen av tre i serien Den mörka materian. Det är en spännande äventyrshistoria med listiga barn, talande isbjörnar, häxor och otroliga vetenskapliga upptäckter.

Lyras farbror Lord Asriel har gjort en upptäckt av parallella världar, men forskareliten bryr sig inte, däremot finansierar de hans nya resa till Norden, kanske mest för att få honom att lämna universitetet där Lyra bor. Hennes föräldrar är döda och den enda släkting hon har är farbrodern. Lyra är en uppfinningsrik och vild flicka vars bästa vän Roger arbetar i köket. Han försvinner och Lyra tror att Slukarna tagit honom, precis som de tagit många andra barn. Hon bestämmer sig för att hitta honom.

Hindren är många men hon har hjälp. Zyjenarna vill hitta sina försvunna barn som tagits av Slukarna och tillsammans tar de upp jakten. Lyra har också ett verktyg som kan svara på de frågor hon har, en alethiometer även kallad guldkompass.

Guldkompassen blev film för några år sedan med bla Nicole Kidman, men den gjorde ingen succé. Boken är bättre, mycket bättre till och med, men det säger mest att filmen inte var bra. Historien är fängslande och passar bra för barn.  Trots att jag kan tycka att boken är rätt enkel, och inte särskilt djup är jag nyfiken på del två och tre och vill gärna läsa vidare.

 

2 reaktioner till “”Guldkompassen” – Philip Pullman”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.