Frågor, Om att läsa

Tematrio: Min syn på dålig litteratur

tematrionDå avslutar jag veckan med att ta del av Lyrans tematrio. Den här veckan gäller det så kallad dålig litteratur.
Vilken litteratur tycker vi är dålig och varför. Jag gillar att Lyran poängterar att här handlar det om tyckande och att andra kan tycka annorlunda. Så här tycker jag:

  1. Nora Roberts Begravt i glömska. Den enda Nora Roberts roman jag försökt läsa och inte tagit mig helt igenom. Spänningen fanns där, men språket jag tyckte språket var taffligt (kan det berott på dålig översättning?) och karaktärerna stereotypa, så jag lade bort boken med en suck.
  2. Dan Browns Den förlorade symbolen. Har även läst Da Vinci koden och Änglar och demoner, men av de tre tycker jag Den förlorade symbolen var sämst. Inte för att de andra var bra direkt. Alla dessa cliffhangers som kapitlen avslutas med… Tror inte Dan Brown att man kommer läsa vidare annars? Nä, kanske inte.
  3. Vladimir Nabokovs Lolita. En sk. klassiker om en man som ”förför” en liten flicka. Allvarligt! Hur ska det kunna kännas bra att läsa om deras ”förhållande”? Inte för att all läsning ska kännas bra, det menar jag inte. Måste inte gå runt i ett rosa moln hela tiden, liksom. Men. Pedofili. Hur kan det bli en klassiker?

Det här några av de böcker som jag inte tyckt om. Det säger inget om hur välskrivna de är, om de fått priser eller anses hålla viss kvalitet, bara att jag tycker de är dåliga. Jag har svårt att säga vad som alltid är dålig litteratur för mig, det finns ofta aspekter som kan överväga nackdelar. Veligt kanske, men allt är inte svart eller vitt. Det hoppas jag att jag fortsätter tycka, hur boklärd jag än må bli.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.