Böcker, Filmer

”Coraline” – Neil Gaiman

Coraline book coverCoraline av Neil Gaiman är en bok (och en film) om en flicka som flyttar till ett hus med sin mamma och pappa där det finns en dörr som inte leder någonstans. Den går att öppna, men bakom finns endast tegel. Tills en dag, när Coraline öppnar dörren och teglet är borta. Bakom dörren döljer sig en likadan lägenhet, med en nästan likadan mamma, fast istället för ögon har hon knappar.

Coraline är en äventyrlig flicka som tycker om att upptäcka saker. Snart upptäcker hon att den andra mammans avsikter inte är så goda som de först verkade. Coralines föräldrar försvinner och för att få tillbaka dem måste hon spela ett spel med sitt eget liv som insats.

Neil Gaimans bok Coraline blev animerad film 2009. Boken gavs ut 2002. Det finns vissa skillnader mellan bok och film, och jag saknade en karaktär från filmen, men förstår att man ändrar för att anpassa till bioduken. Boken (liksom filmen) är spännande med sköna inslag av spöken, magi och utmaningar, och Coraline är en riktig hjältinna. Vill man inte läsa boken, tycker jag helt klart att filmen är ett alternativ. (I filmen görs förresten rösten till mamman jättebra av Teri Hatcher.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.