Böcker

Bärnstenskikaren – Philip Pullman

BärnstenskikarenDå har jag kommit till Bärnstenskikaren, den sista boken i triologin Den mörka materian. Först är Guldkompassen som följs av Den skarpa eggen. I Philip Pullmans tredje bok fortsätter historien om Lyra och Will, som är tolv- tretton år och de äventyr de upplever. Will och Lyra som blivit åtskilda, återförenas efter att Will sökt reda på Lyra, de tar sig till dödsriket, de träffar änglar och går emellan olika världar för att undkomma spioner och kyrkan som jagar dem.

Det händer väldigt mycket i Bärnstenskikaren och Lyra och Will binds till varandra av kärlek och vänskap, men de kommer från två olika världar och det är frågan om de kan leva i den andres värld. Förutom Will och Lyra får vi följa forskaren Mary som träffar ett besynnerligt folk i en värld hon träder in i, Lord Asriel och Mrs Coulter har också del i berättelsen, liksom häxorna och pansarisbjörnarna, för att inte tala om Stoft och Gud.

Guldkompassen började som ett härligt spännande äventyr. I andra boken Den skarpa eggen, utvidgades berättelsen på ett spännande sätt till fler världar, fler personer och fördjupande intriger. I den avslutande delen knyts delarna visserligen ihop, men jag tappade bort mig på vägen. Det finns partier jag skummat igenom, för att jag inte riktigt orkade med de fördjupande resonemangen och vissa transportsträckor. Från att ha tyckt mycket om Guldkompassen, är jag inte särskilt förtjust alls i Bärnstenskikaren. Behållningen av de tre, ligger i att jag läst ännu en hyllad fantasytriologi, som bla är känd för att den är kritisk mot kyrkan och lyfter en del intressanta aspekter kring detta. Men annars? Inte så imponerad helt enkelt.

 

2 reaktioner till “Bärnstenskikaren – Philip Pullman”

  1. Jag har bara läst en bok av Philip Pullman, Skuggan från norr som är andra delen i serien om Sally Lockhart. Jag tyckte den var rätt bra, men lite för mycket kärlek för min smak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.