Frågor, Om att läsa

Tematrio: Irländska författare

tematrioDå var det dags för Lyrans tematrio och den här veckan efterfrågar Lyran irländska författare. Det här med vad författare har för bakgrund brukar jag inte ha så bra koll på men kom snabbt att tänka på tre stycken, även om jag var tvungen att dubbelkolla att det verkligen stämde med en av dem, men här så…

1. Marian Keyes, författare till bla Vattenmelonen, En oväntad semester och senast Hemligheten på Mercy Close. Jag tycker att hon oförtjänt fått epitet chicklittförfattare, eftersom de flesta av hennes böcker är allt annat än ”tramsiga” med ämnen som kvinnomisshandel, depression och missbruk.

2. Maeve Binchy som bla skrivit Tara Road och Circle of Friends (vet inte vad de heter på svenska) och som jag inte läst så många böcker av. De två jag nämner här tycker jag var lättlästa och behaglig läsning, utan att de för den skull undviker svåra ämnen, men det finns en grundtrygghet och det är lätt att hålla på karaktärerna.

3. James Joyce som skrev Odysseus, denna tegelsten där han experimenterar med språket och är känd för de inre monologerna, även kallade stream of consciousness. Boken finns här hemma men det var flera år sedan jag bläddrade i den och har alltså ännu inte läst den. Någon gång så.

 

13 reaktioner till “Tematrio: Irländska författare”

 1. Man märker på veckans tema att många författare återkommer. James Joyce är den enda som inte finns med i min trio!

 2. Jag har ett par James Joyce hemma, de har stått här i evigheter utan att jag läst dem. Jag får ta itu med dem. Fast jag börjar nog med Dublinbor, den är tunnare. 😀

  1. Det finns ”tramsiga” chik litböcker som är riktigt bra. Jag menade inte att de överlag är dåliga, om det nu verkade så. Men jag ser en stilskillnad mellan t.ex. Marian Keyes och Sophie Kinsella som även räknas till genren, och att Keyes emellanåt skriver om lite tyngre ämnen, som missbruk och misshandel.
   Ordet chik lit klingar tyvärr inte lika väl i allas öron och en del rynkar näsan åt dessa böcker, vilket jag tycker är synd. Jag tycker också att det är synd att många då samtidigt rynkar näsan åt Keyes som jag tycker är värd mer.

 3. Dessutom tror jag inte det är något hon felaktigt ”Stämplats som”. Marian Keyes var faktiskt en av föregångarna (tillsammans med Helen Fielding) för den genre som skulle komma att kallas för chick lit, man kan nog säga att hon hjälpte till att skapa en ny genre.

 4. Tramsiga chik lits! Kul beskrivning o passande eftersom de ofta e lite tramsiga o mkt roliga, speciellt en del av just Kinsella:-)

 5. Jag håller med om Keyes, hon har oförtjänt blivit stämplad som ”dålig” litteratur, Hennes böcker handlar ju i alla fall om något och detta något brukar vara något viktigt.

   1. Just den boken träffade mig som en spark i magen. Jag fattade inte alls när jag började läsa och när det plötsligt gick upp för mig så blev jag alldeles förtvivlad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.