Böcker

Reached – Ally Condie

ReachedReached är den tredje boken i serien som inleds av Matched och Crossed, av Ally Condie. Böckerna handlar om Cassie som befinner sig i en framtid där allt styrs av myndigheterna, till och vem man ska leva tillsammans med och när det är dags att låta livet avslutas.

I tredje boken, Reached, slits Cassie ännu mellan den man som myndigheterna utsett åt henne och den som hennes hjärta valt. Hennes val är egentligen gjort, och hon önskar att hon kunde spara den ena av dem smärtan att bli bortvald.

Myndigheterna håller på att upplösas av en grupp rebeller som infiltrerat hela samhället och ett vapen i upproret är en pest som snabbt sprider sig. Här har Cassie en nyckelroll tillsammans med de två unga männen, Xander och Ky, som hon älskar.

Världen som Ally Condie målar upp består av ett samhälle med myndigheter som styr allt, med syfte att skapa kontroll och trygga medborgare. Men hur trygg är man egentligen om man lever i okunskap om hur världen ser ut och hur den fungerar? Frågor är inte okej och man ska följa reglerna. Den som avviker skickas bort för att aldrig mer återvända.

Av de tre tycker jag att Reached är bäst. Här ger de tre perspektiven från Cassie, Xander och Ky en god bild av vad som sker. Jag tycker också att vi får bättre förklaringar till varför världen är som den är. Dessutom ger Ally Condie de tre karaktärerna ett större djup i och med att vi får följa deras tankar och känslor mer nu. Boken överlag tycker jag har ett skönt tempo och jag gillar det rena avskalade språket. Ett språk som jag inbillar mig speglar den värld de lever i. En värld med raka linjer, tydliga strukturer och en till synes enkel vardag, men med så oändligt mycket dolt bakom strukturen och bakom orden.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.