Böcker

Skuggornas barn – Maria Gripe

skuggornas barnI den tredje boken Skuggornas barn, i Skuggserien av Maria Gripe, stegras spänningen ytterligare. På samma gång som Berta och Carolins liv bjuder på flera överraskningar och historien får ett slut, tycker jag att tempot blir aningens långsamt vid några tillfällen. Ändå är vändningarna många och oväntade, vilket ju är bra. Och återigen är det Carolin som står för överraskningarna.

Men nu börjar jag kanske i fel ände. Vad händer i tredje boken då? Carolin bor fortfarande på slottet Rosengåva där hon arbetar med att hålla syskonen Arild och Rosilda sällskap. Berta går i skolan, eftersom studierna ännu inte är avslutade och har en konfirmation som hon ser framemot med blandade känslor. Kan man konfirmeras fastän man tvekar över Guds existens?

I Skuggornas barn tar slottet Rosengåva med dess hemligheter stor plats, men det är Bertas liv vi följer då hon är berättaren. Hon besöker Rosengåva, som inte är sig likt, och  funderar mycket kring varför Carolin beter sig som hon gör. Finns det ett släktskap mellan dem, så som Carolin framhåller?

Frågorna är många och upplösningen bjuder på svar. Maria Gripe skrev även Skugg-gömman som en fjärde del i Skuggserien, vilken berättas ur Carolins perspektiv, men den har jag inte läst på flera år. Carolins berättarperspektiv ger visserligen en ny dimension men Carolin är inte den karaktär jag fördrar och historien är lite annorlunda, så det var ingen bok jag minns föll mig i smaken. Så… Skuggornas barn ger den upplösning man behöver efter de två första. Även den är välskriven och spännande. Och vill man veta mer, ger Skugg-gömman den möjligheten, men jag nöjer mig för tillfället och stannar här.

 

2 reaktioner till “Skuggornas barn – Maria Gripe”

  1. Samma här, tills nu då:-) Och sist Gripe var populär var nog i samband med att det visades några miniserier av hennes böcker på tv, för kanske 15-20 år sen, så hon verkar vara lite bortglömd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.