Böcker

Varsel – Stephen King

Varsel Stephen KingÄntligen har jag läst Varsel, eller The Shining som den heter i original. Stephens Kings bok från 1977 filmades strax därefter in med Jack Nicholson i en av huvudrollerna, men filmen avvek från bokens slut och därför fick Stephen King igenom en ny filmatisering i form av en miniserie i slutet på 90-talet, för att den skulle följa boken. Lite trivia bara.

Handling
Varsel handlar om en liten pojke och hans familj. Pappa Jack Torrence har blivit avskedad från sitt arbete som lärare, skriver på en pjäs och har inga inkomster. Han får jobbet att sköta det säsongsstängda hotellet Overlook som ligger otillgängligt till, under vintern avstängt från omvärlden pga av snö. Familjen flyttar till hotellet, en plats som bär på mörka otäcka hemligheter. Sonen Danny har haft föraningar om att allt inte står rätt till där, då han är minst sagt synsk och snabbt upptäcker han att det var som han trott. Hotellet vill familjen illa.

Min reflektion
Varsel
räknas som skräckroman, thriller och är mycket känd, till stor del pga filmen där Jack Nicholson gör en minnesvärd prestation. Det är han i rollen som pappan, som jag ser framför mig när jag läser. Samma sak med mamman. Pojken minns jag dock inte lika väl och kan tack och lov skapa mig en egen bild av honom. Det kan bero på att han i boken endast är fem år, medan han av praktiska skäl antar jag, är något äldre i film och miniserie. Storyn är otäck men inte så att jag vill kasta boken ifrån mig. Stephen King har ett enkelt språk, han fördjupar sig i karaktärerna (bakgrund, tankar, känslor och motiv till varför de handlar som de gör) men ändå känns stilen nästan tafflig och rå. Kan hända att översättningen var dålig? (Kan inte minnas när jag senast läste en bok som kryllade av så många stavfel…) Ändå gillar jag Varsel. Den utger sig inte för att ge annat än en stunds spänning i vardagen, och det får man verkligen.

 

3 reaktioner till “Varsel – Stephen King”

  1. Usch, jag läste Varsel (fast på eng.) för några år sedan. Tyckte den var lite väl långrandig i början men annars gillade jag den riktigt mycket trots att jag är lättskrämd.
    Angående omläsning så håller jag med dig om att man inte får nya ”insikter” vid omläsning av alla böcker. Vissa vill jag bara läsa om för nöjes skull 🙂

  2. Visst är den bra! Insåg till min förskräckelse att min man inte förstod ”redrum” i något sammanhang och gav honom boken i julklapp. Verkar dock inte ha uppskattats så jättemycket med tanke på att den fortfarande står där oläst 😉

    1. Men att läsa ”redrum” på svenska har inte riktigt samma effekt, eller vad sägs om ”tedrom”? Låter ju som tedröm på nätspråk (inga prickar i adresserna) Håller tummarna för att mannen din lockas till läsning snart:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.