Böcker

Undret – R.J. Palacio

Undret R.J. PalacioFör flera månader sedan läste jag om Undret på en blogg (minns inte vilken) och blev nyfiken. När jag reserverade boken på biblioteket fick jag vänta i två månader innan den hamnade hos mig och jag är glad för att jag orkade vänta.

Handling
Undret handlar om August som har ett utseende likt ingen annans. När han föddes svimmade läkaren och man trodde inte att han skulle överleva natten pga en mycket svår ansiktsmissbildning. Nu har den lilla pojken blivit tio år. Hans mamma har undervisat honom hemma men föräldrarna tror det är bra för August att möta ”verkligheten” och han ska in i skolans värld.

Vi får följa August under hans första skolår i femte klass. Mötet med klasskamraterna blir inte enkelt. Somt tur är har August en ganska skön inställning till andras reaktioner på hans utseende, fast det är inte alltid han orkar ha överseende med stirrandet och viskandet. Genom August ögon, några av klasskamraterna och hans syster följer vi de två terminerna och hur ”katastrofer” avlöser varandra, hur hoppet tänds och släcks hos August och dem runt honom om att han ska bli accepterad.

Min reflektion
Att vara annorlunda är aldrig lätt, varken som barn eller vuxen. R.J. Palacio fångar August vardag och hans kloka familj på ett fint sätt. Här finns ömhet, kärlek och förståelse i sådana mängder att familjen faktiskt framstår som aningens för bra. Jag tycker bäst om kapitlen som följer August perspektiv, men även systerns fångar mig. Hennes öde, att hon avstått så mycket för sin brors skull är rörande och upprörande, men samtidigt förståeligt. Det är en tänkvärd bok som jag tror skulle lämpa sig bra för högläsning i skolan. Att boken riktar sig till barn gör den inte mindre läsvärd för vuxna. Om man kan ha överseende med att så gott som alla är oerhört förstående, tycker jag att det finns många bitar i Undret man kan ta till sig av.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.