Böcker

Dansar Elias? Nej! – Katarina Kieri

Elias dansar inteLäste Dansar Elias? Nej! för 9 år sen, när den var ny, och köpte den inbunden för en billig peng i våras eftersom jag mindes att jag tyckte om den.  Omläsningar är alltid lite speciella när det gått några år emellan. Tycker man som första gången man läste?

Handling
Dansar Elias? Nej! handlar om Elias 16 år. Han och pappan har flyttat till en lägenhet. Elias mamma finna inte i familjen och något speciellt har hänt med henne, men det dröjer tills slutet av boken innan den förklaringen kommer. Men det som hänt har satt sina spår, det förstår man, för Elias och hans pappa har det rätt tufft, men det börjar bli lite bättre tack vare jujutsu, grannar och att de vågar göra nya saker.

Min reflektion
Djupet gick mig nog lite förbi i  när jag läste Dansar Elias? Nej! första gången, eller så mindes jag det inte. Katarina Kieri skriver om Elias tankar och känslor, hur han upplever sig själv och hur han ser på dem runt sig. Det finns ett svårmod som genomsyrar Elias person. Tur att det är en ungdomsbok där Kieri leder oss tryggt framåt mot en ljusare tillvaro.

Titeln stör mig lite då jag tycker den är ”klumpig” men Dansar Elias? Nej! får sin förklaring och annars hade jag inte alls kunnat med den. Så vad tyckte jag nu då, efter läsning två? Jo, boken är bra, men inte så bra som jag mindes. Temat med vilsen tonåring tycker jag funkar, men jag är inte helt förtjust i Elias som ”a troubled young man” alla gånger. Det känns som jag kommer honom för nära. Fast det innebär väl bara att Kieri lyckats med hans karaktär och det är ju bra.

 

Välkomnar också en ny följare idag, jättekul att ännu en vill följa min blogg 🙂

 

2 reaktioner till “Dansar Elias? Nej! – Katarina Kieri”

  1. Omläsningar är alltid luriga! Jag skulle vilja läsa om en favorit, ”Parfymen” av Patrick Süskind, men oroar mig för att jag inte ska tycka om den lika mycket nu som jag gjorde då. Då var jag en ung, blek, rödhårig oskuld, vilket är ett viktigt inslag i boken. Kommer jag att tycka lika mycket om den nu när jag är en gammal, fräknig, egentligen-grå-men-fejkat-röd-hårig tvåbarns mamma….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.