Frågor, Om att läsa

Tematrio – läsvärt om USA

trio_usaDen här veckan kommer Lyran med en fråga om USA, då deras nationaldag firas 4:e juli. Hon ber oss berätta om tre läsvärda amerikanska böcker.

Det ska väl inte vara så svårt tänkte jag, men fick fundera ett tag. Två kom jag på snabbt, medan den tredje inte riktigt föll på plats. I slutändan blev det de här:

1. Vredens druvor, John Steinbeck. Den handlar om en familj i depressionens USA och hur denna arbetarfamilj söker sig mot Kalifornien för ett bättre liv, med en mängd hinder att överbrygga på vägen. Miljön är fantastiskt väl beskriven och karaktärerna känner man verkligen med.

2. Borta med vinden av Margret Mitchell. Inte för att härma Lyran men redan innan jag läste hennes trio var det denna bok som dök upp. Den är till en viss del som en historielektion över det amerikanska inbördeskriget sett från Södern med färgstarka karaktärer och mycket hjärta och smärta.

3. Mississippi, en debut av Hillary Jordan, som utspelar sig strax efter andra världskrigets slut i en lerig håla i Mississippi. Den engelska titeln Mudbound säger en del. Boken handlar om en familj som flyttar till en gård, där det finns motsättningar mellan grannarna på grund av rastillhörighet. Katastrofen lurar runt hörnet.

Tre historiska romaner eftersom jag tycker de säger mycket om det amerikanska samhället, och den amerikanska människan (living the dream, or at least reaching for it), och för att förstå nutiden behöver man känna till det som varit.

 

9 reaktioner till “Tematrio – läsvärt om USA”

  1. Borta med Vinden är en bok att låta sig svepas med i, den är häftig! Jag läste Vredens Druvor när jag var så ung (12-13 år) så jag förstod inte det politiska i den, kanske dags att läsa om den. Mississippi låter intressant, tack för tipset!

  2. De två första har jag läst för länge sedan. Mississippi står och väntar i min bokhylla. Skall läsas under hösten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.