Böcker

Living Dead in Dallas – Charlaine Harris

Living Dead in Dallas2Tycker det är kul att jag fick upp ögonen för Sookie Stackhouse böckerna (även kända som True Blood-serien) när vi var ”tvungna” att läsa första boken under vårens Barn- & Ungdomslitteraturkurs på temat skräck. Nu betas den sakta men säkert av.

Handling
I Living Dead in Dallas arbetar Sookie och Bill vidare på sin ovanliga relation som de inledde i första boken. Hon är människa med telepatiska förmågor och han vampyr. Eftersom vampyrernas tankar inte reflekteras kan Sookie inte läsa vad de tänker, vilket har gjort att hon för första gången under sina 25 år äntligen kan ha en kärleksrelation. Hennes förmåga leder också till att hon får uppdrag av vampyrerna, av Bills vampyrchef Eric, att hjälpa dem läsa av människor. Ett ovanligt jobb som hon inte riktigt kan säga nej till och som i Dallas leder till en kamp om överlevnad, då hon under ett uppdrag utsätts för livsfara.

Min reflektion
Jag gillar att berättelsen flyter på i ett snabbt tempo, att handlingen är spännande och att språket är enkelt, vilket gör det lätt att läsa på engelska. Första boken läste jag översatt och upplevde språket som ”klumpigt”. Antingen skriver Harris klumpig engelska och jag märker inte det, eller så hade översättaren inte gjort språket rättvisa.  Oavsett tycker jag inte man ska låta bli att läsa på originalspråket om man tror sig klara det. Men, annars då? Ibland kan jag tycka att det finns lite väl stereotypa karaktärer eftersom Harris inte går in på djupet, men so what?! Living Dead in Dallas ger en stunds härlig läsning och en flykt in en annorlunda fantasieggande vardag. Ibland räcker det långt längre än djupa porträtt och filosofiska funderingar. Man får ta Sookie Stackhouse-serien för vad den är, och just nu är den perfekt sommarläsning.

 

2 reaktioner till “Living Dead in Dallas – Charlaine Harris”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.