Om att leva

Lyssna på en man som heter Ove

ove ljudDet där med att lyssna på ljudböcker har inte varit min grej. Jag läser helst på egen hand för att det går snabbast och har inte haft några lämpliga tillfällen att välja ljudböcker före att läsa själv. Men nu tyckte jag att det var dags eftersom vi gör en liten längre bilresa. Många bloggare har rekommenderat och lovordat En man som heter Ove, alltså tänkte jag att den skulle passa. Men nej.

Det är nog inget fel på storyn. Tror jag. Vi har kommit till kapitel nio drygt och lyssnat i över två timmar. Eller lyssnat och lyssnat… Försökt höra vad uppläsaren säger snarare.

Ibland går det aningens bättre, men emellanåt hörs bara ett grötaktigt harklande och orden dränks i en mörk åskmullrande stämma som försätter ens inre i dallring. Vi har ändrat på basen och diskanten för att få bort det värsta mörka, dämpa ner de väsande s-ljuden och t-na, men inget hjälper. Att knappt höra vart tredje ord, eller mening… Nä, det är inget kul.

Vad tänkte man när man valde denna uppläsare? Att hans mörka, hesa, bullriga och torra stämma skulle spegla självaste Ove, den karaktär han läser om? Dumt tänkt i så fall.

Himla trist att första vettiga försöket att ge ljudboken en chans inte föll ut bättre. Det är tveksamt om det går att lyssna klart, i alla fall i bilen. Måhända att ljudet är bättre någon annanstans… Nä, det får bli musik och sommarpratare istället. Har några jag är nyfiken på som jag ännu inte hört, typ Gardell. Några andra rekommendationer?

 

14 reaktioner till “Lyssna på en man som heter Ove”

  1. Jag har inte heller riktigt fastnat för det där med ljudböcker. Det går så segt att ta sig igenom dem och jag känner att jag lätt blir distraherad och missar stycken. Men jag har försökt på sistone och faktiskt tagit mig igenom 3 stycken och har en fjärde på gång, förstår dock inte att de blivit så populära.

  2. Jag har höga förhoppningar på ”En man som heter Ove”, hoppas det var uppläsaren och inte handlingen som gjorde det svårt för dig… Annars vet jag att ljudböcker inte är för mig. Tempot blir för långsamt, och då vandrar mina tankar iväg och sen har jag missat massor och förstår inte hur handlingen hänger ihop…

    1. Handlingen verkar bra, även om jag inte är big fan av för många tillbakablickar och några långa sådana har dykt upp… Annars gillar jag stilen med finurliga metaforer och beskrivningar.

  3. Jag är heller inget fan av ljudböcker, däremot av Ove! Så jag rekommenderar att du läser boken istället då 🙂
    Angående sommarprat så rekommenderar jag Gardell, Liv Strömquist och Kristian Gidlund.

  4. Jag lyssnar ofta på ljudböcker, t ex när jag åker buss eller promenerar. Lyssnade på ”En man som heter Ove” för några månader sedan och gillade såväl boken som inläsningen. Där ser man hur olika det kan vara!

  5. Intressant och kul att det är så olika 🙂 Jag lyssnar väldigt mycket på ljudböcker – tog lite tid innan jag fastnade för formatet men numera är jag ganska hooked 🙂 Har du läst Jussi Adler-Olsens deckare om Avdelning Q? Kanske kan det vara något om du inte har läst dem…. De är både spännande och roliga och suverän uppläsning av Stefan Sauk, tycker jag. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.