Frågor, Om att läsa, Om att leva

Operafantomen – När karaktärers namn byts

Har haft lite annat för mig i under några dagar som ni bl.a. kan läsa om i mitt föregående inlägg, och har inte precis prioriterat bloggen när jag varit på resande fot. Kikade ändå in på Annikas bokbloggsjerka som i helgen handlade om karaktärer vars namn byts när de hamnar på film och vill nämna ett namnbyte, fast utanför jerkan då.

The Phantom and ChristineKom att tänka på romanen Fantomen på Operan av Gaston Leroux, som jag såg som miniserie i början av nittio-talet. Efter att jag sett miniserien kom jag att älska storyn med den skönsjungande unga Christine, den märkliga övermusikaliska mannen (Fantomen) som gömmer sig under operan i Paris och som döljer sitt ansikte p.g.a. en missbildning och hans kärlek till Christine. Hon håller tyvärr en annan ung man kär, Vicomte Raoul de Chagny. Dramatiskt och vackert… Jag hittade Lerouxs roman på ett antikvariat efter något år och den var nästan lika bra som miniserien. 

Enligt Wikipedia är boken inspelad en femton, sexton gånger, så dess tema är minst sagt populärt. Antar att populariteten av den drygt hundra år gamla romanen stegrade markant när den blev musikal i händerna på Andrew Lloyd Webber, och en enorm succé. Den går fortfarande i London, 27 år senare(!). Efter att ha läst boken såg jag musikalen i Stockholm och blev kär i den, så jag har även hunnit med några visningar i London. Dessutom har Lloyd Webber fört över sin musikal till film. Alltså behöver man inte längre ta sig till London för att ta del av den fantastiska storyn och musikupplevelsen. Som sagt, älskar berättelsen om Operafantomen och Webbers musikalversion 🙂

Men det var ju det där med namnbyte på karaktärerna. Jag minns tydligt att Christine i miniserien ropar Philipe efter sin älskade, den unge greven som egentligen heter Raoul. Dög inte det namnet? Hm… Jag vet inte hur namnbytet uppstod men tycker det var konstigt. Som tur är heter Raoul faktiskt Raoul i Lloyd Webbers musikal, både på teaterscenen och i filmen. Precis som det ska vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.