Frågor, Om att läsa

Tematrio Franskt

Franska nationaldagen = fransk tematrio hos Lyran den här veckan. Kul! Har dessvärre inte läst så många franska romaner bortsett från klassiker som De tre musketörerna och Greven av Monte Cristo men det var så länge sedan att jag inte minns vad jag tyckte. Tre andra poppade däremot snabbt upp i huvudet.

1. Vi ses på Place de la Sorbonne av Justine Lévy. Om en 18-årig tjej som väntar på sin mamma, en kvinna som gör som hon själv vill, ofta utan tanke på konsekvenserna – eller om det helt enkelt är så att hon inte förstår orsak och verkan? Medan dottern väntar får vi ta del av minnen från uppväxten med mamman och jag har svårt för denna icke-moderliga-moder. Annars gillar jag Vi ses på Place de la Sorbonne just för den kloka dotterns skull och hur hon ser på sin mor som hon trots allt förlåter det mesta, precis som de flesta barn gör.

2. Nathalie – en delikat historia. David Foenkinos har skrivit en charmig berättelse som egentligen är rätt sorglig, då Nathalie förlorar sin älskade, finner en ny kärlek samtidigt som hon försöker hantera saknaden efter mannen som så tragiskt gick bort. Det är inte lätt att få livet att gå ihop när allt blivit så fel. Gillar boken dels för storyn och dels för hur David Foenkinos skriver. Det är liksom underfundigt, i brist på ett bättre ord.

3.  Drömbokhandeln, en roman av Laurence Cossé som handlar om en bokhandel som säljer enbart kvalitetslitteratur. Gissa om den benämningen väcker känslor? Trubbel uppstår eftersom de anses vara elitistiska och de utsätts för hot och förföljelse. Gillar hur boken beskriver ägarnas tankar om vad som är ”bra” litteratur och fastande rätt snabbt för den.

 

5 reaktioner till “Tematrio Franskt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.