Frågor, Om att läsa

Bokbloggsjerka – Att gå efter utseendet

Annikas bokjerkaI helgen tar Annika upp det här med böckernas omslag i jerkan.
Två frågor till er som älskar bokomslag: Vilka bokomslag tycker du matchar bokens innehåll bäst/sämst? Vilket/vilka bokomslag tycker du bäst/sämst om och varför?”

Det är lustigt, för jag hade tänkt att lägga lite tid i veckan som kommer på att skriva ett inlägg om just bokomslag, fast utifrån en annan vinkling än Annikas, så jag svarar på jerkafrågan i den mån jag kan istället och återkommer med min andra fundering.

Ett bokomslag tycker jag ska spegla bokens genre och innehåll. Omslaget ska också passa målgruppen, helst utan att det blir för könsuppdelat… Vilket ju verkar vara svårt för bokförlagen eftersom det kryllar av söta pastellinklädda chiklitböcker, och mörka svarta deckare. Kan inte gränserna vara aningens mindre hårt dragna? Allt är ju inte svart och vitt liksom.

john green eng

john greenEtt omslag jag inte gillar är det till The Fault in our Stars, på svenska Förr eller senare exploderar jag, av John Green. Omslaget till den svenska boken har till och med fått mig att inte köpa den, å andra sidan kan jag inte påstå att den engelska varianten är bättre. Berättelsen verkar dock bra och boken nog finns här hemma på ett eller annat sätt snart. (Tillägg: Spana gärna in länken som Helenas Bokhylla la i kommentarsfältet, där Green pratar bokomslag – verkar va en kul kille!)

Även Hungerspelstriologin var länge för ful för att inköpas och det var först när jag hittade ett nytt omslag till dem som jag slog till. Hjälp vad utseendefixerad jag verkar, men men… Riktigt så illa är det inte, för jag har några fula böcker i bokhyllan vars innehåll är fantastiskt. Men visst spelar omslaget roll när jag står där i butiken 🙂

hungerspel engHunger games     Inte så fina…                                   ….fina Hungerspelsböcker!

Passar också på att hälsa  en ny följare välkommen,
jättekul att du läser min blogg!

20 reaktioner till “Bokbloggsjerka – Att gå efter utseendet”

  1. Håller med om omslagen till Greens bok. Inget av dem tilltalar mig egentligen och om jag inte hade hört så mycket gott om den hade jag aldrig läst den. Nya svenska pocketomslaget är något bättre, men jag gissar att bilden är hämtad från filmen och det är jag egentligen inte heller så förtjust i. Att det skall vara så svårt att få till ett vettigt omslag till den bok! 🙂

  2. För mig betyder omslagen också mycket. Jag gillar det som är vackert och tilltalas av ett genomtänkt formspråk, som givetvis ska stämma överens med boken.
    Jag kan förstå att många omslag görs just för att tilltala en viss målgrupp. Och det är frustrerande att bestämma omslag. Är själv mitt uppe i en sådan process.

  3. Jag är heller inte särskilt förtjust i det svenska omslaget till Greens bok, men det amerikanska är faktiskt värre. Lite som att välja mellan pest eller kolera.

  4. Jag gillar däremot John Greens bok. Har en liten crush på just döskallar. Men jag bryr mig inte alls om omslagen faktiskt när jag köper en bok..

  5. Jag gillar det engelska bokomslaget till The fault in our stars en hel del, faktiskt. Nu har jag förvisso inte läst boken ännu (men snart så!!!), men jag tycker om stilrenheten och så. Jag störde mig lite på att det var bilder på karaktärerna när jag köpte den första boken i HG-trilogin (den du visar på bild till vänster). Den nya varianten är definitivt bättre enligt mig! 🙂

  6. Jag håller med om hungerspels-omslagen, de där högra är finast. En trilogi som passar så många olika lästyper gör sig bäst med neutrala och enkla omslag tycker jag =p

  7. Jag är rätt så utseendefixerad och vill ha snygga böcker i hyllan men några favoriter är fula. Man får bita ihop och köpa ändå:(.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.