Böcker

Charlaine Harris – Club Dead och Dead to the World

Har läst Charlaine Harris tredje och fjärde bok i Sookie Stackhouse-serien som också går under namnet True Blood, vilket den kallas i tv-versionen. Slår här samman mina tankar om de två böckerna.

club-deadI tredje boken, Club Dead, ställs Sookies och Bills relation på sin spets då han stuckit för en annan. Sookie får i uppdrag av Erik, Bills chef, att söka upp Bill eftersom han har ett pågående projekt som är mycket viktigt för hela vampyrvärlden och anledningen till att Bill inte längre går att kontakta. Risken finns till och med att han inte längre existerar.

Sookie drar iväg och får hjälp av en varulv. Inte heller Erik kan hålla sig undan och uppdraget att försöka rädda Bill blir såklart spännande och fartfyllt, för att inte tala om mycket hett. Sookie attraheras av både varulven som tycks ha ett hjärta av guld, och av Erik som inget hellre vill än ta över henne efter Bill. Ta över låter kanske som om hon inte har en egen vilja, men Sookie är nästan helt i händerna på Eriks vampyrcharm och jag undrar hur mycket vilja hon egentligen har att stå emot. Eller om hon ens vill stå emot?

Dead-To-The-WorldI den fjärde boken, Dead to the World, är det Erik som hamnar i centrum då han förlorat minnet och vars personlighet förbyts. Sookie får i uppdrag att hjälpa honom, vilket inte är enkelt förstås och dessutom försvinner hennes bror. Bill finns med på ett hörn men relationen mellan henne och honom har ett stort avstånd nu. I boken finns varulvar, Shape Shifters… – Skepnadsbytare? Ett minus när jag läser på engelska är jag inte får koll på de svenska termerna – … och så finns det häxor. I ett motvilligt samarbete tänker de lösa gåtan med broderns försvinnande, ett brutalt mord och varför Erik förlorat minnet.

Böckerna har gemensamt att Sookies och Bills relation inte är densamma som i första böckerna. Sookie funderar på sin förmåga att läsa människors tankar och hur den hindrar henne i samspelet med folk runt henne, samt hur skönt hon tycker det är inte kunna läsa vampyrernas tankar, vilket gör dem till potentiella pojkvänner. Hon brottas med sina mörkare sidor, då hon hamnar i situationer när hon får kämpa för sitt liv och det är det egna eller den andres liv som gäller. Jag gillar att Sookie hanterar moralfrågor som dessa, eftersom det gör serien mindre glättig. Det behövs lite tyngd bakom karaktärerna så de inte blir alltför platta. Ska bli kul att se vad som händer härnäst i Sookies vardag.

 

4 reaktioner till “Charlaine Harris – Club Dead och Dead to the World”

  1. Lyckliga du som har så många böcker kvar i serien! Jag saknar en sådan där serie nu där man bara vill läsa och läsa och läsa. Men det är säkert nyttigt för mig att läsa lite fristående böcker också 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.