Böcker

Vindens namn – Patrick Rothfuss

Vindens-Namn-Patrick-RothfussDå var första delen Vindens namn i trilogin Berättelsen om kungadråparen – dag 1, klar. En spännande och mysig fantasyhistoria.

Handling
Vindens namn handlar om Kvothe, som numera är värdshusvärd och kallar sig Kote, allt för att inte bli uppmärksammad under sitt riktiga namn, som bär på otroliga berättelser om vad han åstadkommit. Kvothe är legendarisk. För att gömma sig från sitt rykte blir han en anonym och anspråkslös värdshusvärd.

Boken är uppbyggd genom att Kote berättar om sitt liv för en levnadstecknare. Alltså befinner vi oss i ett nu där han är värdshusvärd – dock inser man rätt tidigt att han inte är fullt så anspråkslös som han vill utge sig för att vara. Återberättandets bryts emellanåt av av händelser på värdshuset.

Min reflektion
I Vindens namn finns många fantasyingredienser som jag gillar. Vi har en smart ensam överlevare i hjälterollen, en vacker och företagsam ung flicka, magi och besvärjelser, fiender man inte ska underskatta, klasskillnader, märkliga djur och faror som lurar på oväntade platser, myter och sagor vars sanningshalt ifrågasätts men där hotet ligger och lurar, goda vänner och oväntade intriger. Vindens namn är helt enkelt första delen i en lovande klassisk fantasyberättelse. Andra delen finns ute medan Patrick Rothfuss ännu inte kommit ut med den tredje. Hoppas han inte väntar för länge med den.

 

8 reaktioner till “Vindens namn – Patrick Rothfuss”

  1. Den här ligger och väntar på sin tur här hemma. Får se om jag hinner klämma in den mellan alla litterära jordenruntresor och tre på tre under hösten.

    1. Ja, det är många böcker man vill läsa och med alla utmaningar gäller det att inte förivra sig. Nog kan Vindens namn vänta lite då trean ännu inte verkar vara i sikte… så kanske du kan plöja alla i ett sträck sen 😉

  2. Har köpt första delen men ännu inte läst den. Nu blir jag sugen på att göra det. Finns så mycket jag vill läsa dock! Ibland blir det svårt att prioritera!

    1. Jag brukar föredra att läsa böcker som ingår i trilogier när alla kommit ut för att slippa vänta, eller åtminstone ha nära till sista releasedatum, så det var ett tag sedan jag läste en trilogi på det här sättet. Men de är så bra att jag nog kan hinna med en omläsning om minnet behöver friskas upp när det är dags för sista 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.