Böcker

The Fault in Our Stars – John Green

John GreenI höstas nämnde var och varannan bokbloggare John Greens ungdomsbok The Fault in Our Stars, på svenska Förr eller senare exploderar jag. Nu ett år senare har jag tagit mig för att läsa denna omtalade, och av många älskade, bok.

Handling
Hazel besöker ofta stödgruppen för unga med cancer, de som överlevt och de som kämpar för att överleva. Där dyker en ny kille upp, Augustus, och Hazel fängslas av honom, liksom han av henne. De börjar prata, blir vänner och Hazel rekommenderar honom en bok hon älskar. Boken är rätt speciell och handlar om en flicka med cancer, vilket i och för sig kanske inte är så märkvärdigt, men den avslutas utan avslut. Bara sådär. Hazel har försökt nå författaren flera gånger för att veta vad som hände sedan, men hon har aldrig fått svar. Augustus däremot lyckas få kontakt, men författaren bor i Amsterdam, och de i USA Indiana, ett hinder med tanke på Hazels sjukdomstillstånd. Inte heller vill författaren via brev förmedla det slut som Hazel så gärna vill höra… Vad göra? Åka till Amsterdam? Skulle det gå?

Min reflektion
Jag hade aldrig läst boken om inte det varit för att så många sagt att de avgudar den, tycker om den och tycker att den är läsvärd. Visst, den är sorglig, för det är sorgligt med sjuka människor och speciellt unga, men livet kan ju vara sådär. Sorgligt och orättvist. Just det tycker jag att John Green gestaltar mycket fint i The Fault in Our Stars.

Jag önskar jag kunde sälla mig till den lovordande skaran av läsare, men boken fångade mig inte riktigt. Kanske gav jag den inte en chans eftersom jag inte riktigt hade tid nog till den, utan läste lite då och då. Den bör nog få odelad uppmärksamhet för att man ska tycka att den är så där fantastisk… Men den är rätt fantastisk ändå. Och inte för att avslöja något, men slutet är riktigt fint och inte alls som jag trodde. Ge den en chans, vet ja. Kanske du blir en som kan ta plats i dess lovsångskör… 🙂

 

Boken kan du hitta på Adlibris och Bokus, eller som jag, på biblioteket

7 reaktioner till “The Fault in Our Stars – John Green”

  1. Det är alltid lika farligt med de där skyhöga förväntningarna. Jag tyckte boken var bra men hade också, tack vare lovsången, förväntat mig något än mer himlastormande.

  2. Jag har hört väldigt mycket olika tankar angående den här boken. Vissa har älskat den, andra har blivit besvikna. Jag är nyfiken på vad jag skulle tycka själv. Får nog ta och läsa den, även om den verkar väldigt sorglig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.