Böcker, Om att läsa

Augustpriset 2013 för bästa barn- och ungdomsbok

snöret fågeln och jagIgår kväll fick de Augustnominerade sina priser. I kategorin barn- och ungdomslitteratur fick bilderboken Snöret, fågeln och jag, av Ellen Karlsson och Eva Lindström, priset. För övriga kategorier kan ni gå in på Augustprisets hemsida

Jag kan inte låta bli att undra över varför man har sammanfört barnböcker, såsom bilderböcker, och ungdomsböcker i samma kategori. Hur kan man ställa en bilderbok för femåringar t.ex. mot en ungdomsbok för 15 plus-åringar, som är målgruppen för Lex bok av Sara Kadefors? Hon var ju också nominerad i år och ensam i kategorin med en ungdomsroman för äldre tonåringar och unga vuxna.

Mina tankar rör sig kring fördomar, och det faktum att barn- och ungdomslitteratur inte har samma status som skönlitteratur för vuxna, och med naiva uttryck där människor plumpt säger – skriva böcker för barn, det kan väl vem som helst. Jaha. Men gör det då!

Tycker att Augustpriset borde delas upp i en kategori för barnböcker och en för ungdomsböcker. Först då kommer priset i denna kategori kunna utdelas med rättvisa.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.