Böcker, Om att läsa

Bokbloggsjerka – Slå till, eller krama

Annikas bokjerkaDags för bokbloggsjerka igen. Jag som brukar hänga på redan på fredagen fick fundera lite på ett svar innan jag kom på det. Så här lyder i alla fall Annikas fråga: Vilken karaktär och/eller författare skulle du vilja slå på käften alternativt ge en kram?

När jag tänkte på vilka böcker jag läst där jag knappt kommit igenom dem på grund av karaktärerna då började några otäcka personskildringar dyka upp. Värst av dem alla tycker jag att Humbert Humbert är i Lolita, av Vladimir Nabokov. Humbert gifter sig med en kvinna för att komma hennes tolvåriga dotter nära. Sedan förför han flickan, som han så fint uttrycker det. Pedofilens tankar om sig själv alltså. Skulden ligger aldrig hos dem. Så han är min ge en riktigt fet smäll på käften-karaktär.

Krama då? Tja, kanske tolvåriga Lolita, som blir förförd av honom. Hon hade behövt känna äkta kärlek, en annan än den förvridna som gubben Humbert ger henne.

 

12 reaktioner till “Bokbloggsjerka – Slå till, eller krama”

 1. Jo! Lolita!
  Jag har inte läst boken (skäms Ninna!) Men har fått för mig att man ser på Lolita som den som förförde. Säger man inte till och med ibland: ”en lolita”?
  Nå det kan vara en missuppfattning från min sida, eller också var det läraren i litteraturhistoria då för länge sedan när man blev påtvingad det och läraren egentligen inte var litteraturhistoriker…
  Oj vad jag svamlar… 😀

  1. Tackar för gratulationerna, var riktigt kul att tävla i att skriva – även om priset ”bara” är ära 😉
   Lolita kallas ofta den kvinna som lockar så där har du rätt. Synd bara att man tagit uttrycket Lolita från en roman som handlar om en pedofils syn på en flicka. Han tycker att hon lockar och får in henne i en massa märkliga situationer där hon gör sedan allt för att behaga… Men vad kan inte en tonårig tjej göra för att känna att hon duger? En intressant bok om man står ut med snuskgubbens perspektiv… Hade det inte varit en kursbok hade jag inte läst klart den.

  1. Boken är från -55 och inte en jag valt i första hand, men som kursbok fick jag ta mig igenom den. Bra med lite back up till käftsmällen där, litar inte på min förmåga till knock out 😉

  1. Tackar för hjälpen med slåendet här 😉
   Nej, Nanotexten finns inte att läsa någonstans. Det som validerats, typ bedömts på Nanosidan, är antalet skrivna ord. Texten är dessutom så obearbetad att än är det bara jag som får läsa… Jättekul att du frågar, tror många är nyfikna på hur Nanot funkar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.