Böcker

Ingen grekisk gud precis – Katarina Kieri

ingen grekisk gud precisKatarina Kieri har skrivit flera bra böcker för unga och Ingen grekiskt gud precis är ytterligare en –Dansar Elias? Nej! fick hon t.ex. Augustpriset för. Ingen grekiskt gud precis kom ut 2002, och jag hittade den på en loppis för en tia, så självklart skulle den med hem.

Handling
Laura går i nian och skriver i skoltidningen som hon och hennes bästa vän själva gör. På ett skolmöte hon ska skriva om kommer en ny lärare, Anders och sätter sig vid henne. Något händer när hon ser honom. Han är ingen grekisk gud precis, men hon kan inte sluta tänka på honom. Inte skulle väl han bry sig om en niondeklassare? Rädd för vad bästa vännen ska tycka om hennes känslor berättar Laura inte vad hon känner men vännen förstår. De blir osams, kanske just också för att vännen har problem i sin familj och tajmingen blev fel mellan dem men Laura varken orkar eller vill förklara för sin arga kompis. För inte heller hennes egen familj var som hon trodde. Föräldrarna är varken spännande eller speciella, men det visar sig att de har hemligheter. Tack vare skrivandet i skoltidningen öppnas nya möjligheter för Laura och det är Anders som står för dem. En ny vardag som kanske är lite bättre än den hon hade förut, kan anas.

Min reflektion
Ingen grekisk gud precis är en fin bok om en tjejs inre tankar och känslor. Den stormar inte mycket, eftersom Laura inte är den rebelliska typen, och det är skönt att läsa om hennes rätt vanliga liv som nu blir lite mer ovanligt.  Att familjen skildras ur hennes perspektiv, där hon tycker hemmet är trist och föräldrarna tafatta känns genuint. Vänskapen som lätt blir komplicerad om man undanhåller saker för varandra, känns också äkta, liksom de möjligheter som lite plötsligt erbjuds. En väl berättad ungdomsroman av Katarina Kieri som jag tycker ger hopp. Även den mest vanliga tonåringen, med den mest vanliga vardagen, kan också få chans till något annat. Det gäller bara att ta vara på möjligheterna och våga och det gör Laura.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.