Böcker

Snabba cash – Jens Lapidus

snabba cashSnabba cash från 2006 är en roman jag troligen inte skulle valt själv men som kursbok var det bara att läsa. Förvånad märkte jag att drogs in i den och att det var svårt att slita sig. En rolig överraskning.

Handling
Snabba cash handlar om Stockholms undre värld och narkotikahandeln. Jorge sitter inne, hämndlysten på juggarna som satte dit honom och har gett sig den på att han ska rymma. Mrado ser till att pengar drivs in och att de går från svarta till vita samtidigt som han är mån om att hans dotter ska få komma till honom ett dygn varannan vecka. JW är svennekillen som vill hänga med bratsen vid Stureplan och gör allt för att få råd, som att börja langa kokain. De tre killarna dras sakta mot varandra genom de kriminella nätverk de tillhör.

Min reflektion
Att Snabba cash har blivit film är förståeligt. Boken passar för filmduken med uppgörelserna, den kriminella världen och lyxen som de rika tar för given liksom den status de fötts in i medan andra kämpar för att nå dit. De vill ha pengarna och respekten. Att bli någon. Vissa gör vad som helst för det.

Jens Lapidus har fått en del uppmärksamhet för språket. En del kallar det slarvigt, en del nydanande. Oavsett intentionen med att skriva ogrammatiskt, använda mycket slang och korta meningar så är det ett språk man minns. Det ger effekt, ibland briljant och ibland bara slarvigt. Men oavsett vilket driver språket verkligen berättelsen framåt. Det är spännande att följa karaktärerna och deras utveckling, även om spiralen är nedåtgående – vad annars med den tunga kriminalitet som omgärdar dem?

Ämnet är intressant och Lapidus, som är advokat, bör veta vad han skriver om. Jag som träffat en del kriminella i yrket vet också att många tycker att Snabba cash är ett dokument över deras vardag. Det är väl ett bra betyg, eller?

 

6 reaktioner till “Snabba cash – Jens Lapidus”

    1. Du kan ju alltid ge den en chans för att få en känsla för hans stil… Alltid intressant med författare som tester lite nya grejer 🙂 En del klasskamrater kunde dock inte alls med den och gav upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.