Böcker

Hoppas – Åsa Anderberg Strollo

HoppasHoppas är en ungdomsroman som kom 2011. Jag hade hört en del bra om den och visst blev det spännande läsning, fast jag tycker nog den var mer intressant än bra.

Handling
Jonna söker sig till Stockholm där hon tror att hon ska få jobb och lägenhet. Men att vara sexton år, utan pengar och kontakter ger varken det ena eller det andra. Hennes ilska mot mamman som åkt på charter med pojkvännen så att Jonna ska få fira jul med mormor som dricker får Jonna att envist dröja sig kvar i Stockholm, som hemlös. Hon träffar några tjejer som liksom hon inte har en fast och trygg punkt i tillvaron, och får uppleva de svåra sidorna av livet som hemlös. Som tur är går det ändå rätt bra.

Min reflektion
Jag tycker att Jonnas anledning till att rymma hemifrån kan vara godtagbar. Hon är arg, ledsen och otroligt besviken på sin mamma, men att hon ändå inte lämnar Stockholm efter första natten utan någonstans att sova förvånar mig. Boken beskriver livet för unga hemlösa tjejer, vad de får utstå av utnyttjanden och hur de dämpar ångest med alkohol och droger. Det finns verksamheter där de kan få hjälp, men att ta emot det stöd som erbjuds sitter långt inne. Misstänksamheten gentemot myndigheter är stor, precis som det kan vara.

Åsa Anderberg Strollos Hoppas ger några timmars fängslande läsning. Jag vill veta hur det ska gå. De hemlösa unga tjejernas perspektiv är viktigt att lyfta, och det känns rätt svart och svårt att skapa en förändring. Hoppas ger en inblick i hur det kan vara och vad som kan vara en början till förändring, både i den krassa verkligheten och så klart för Jonna och hennes vänner. En bok som väcker tankar och som kan användas för kanske klassrumsdiskussioner om varför livet ser ut som det gör för vissa. På så sätt är Hoppas en viktig bok, och även värd en rekommendation.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.