Frågor

Bokbloggsjerka – Seriekvalitet

Annikas bokbloggsjerkaAnnikas bokbloggsjerka för helgen handlar om serier. Vilken är den längsta bokserien du har läst och upplever du att skrivandet förändrades (antingen till det bättre eller sämre) längs vägen? (Du som inte läser bokserier kan i stället svara på om du har märkt att någon av de författare du har följt längst har ändrat sitt skrivsätt och om du tycker att förändringen är positiv eller negativ).

Jag har läst en del bokserier. Den jag serie jag läst flest böcker i är helt klart Lotta-serien av Merri Vik som består av 47 böcker. Jag har läst nästan alla (har tyvärr tappat räkningen på vilka som saknas)och tycker de håller ungefär samma nivå hela tiden, men det var inte dem jag tänkte på i första hand utan det var serien Sagan om Belgarion och Sagan om Mallorea av David Eddings (egentligen serierna men då de handlar om samma karaktärer tänker jag på dem som en serie).

sagan om belgarionSagan om Belgarion läste jag när jag var kanske tolv år. Den består av fem böcker som följs upp av ytterligare fem, Sagan om Mallorea. Jag älskade dem. Läste dem om och om igen och vill använda någon ledighet framöver då jag läser dem igen, men på engelska nu, eftersom jag fick alla tio av en vän som behövde hyllutrymme och inte var lika kär i serien som jag.

Svaret på jerkafrågan då? Jo, jag tycker att den här serien av Eddings höll sig rätt igenom. Däremot skrev han en del annat därefter, och då hamnade hans fru på bokryggen också. Hon hade tydligen varit någon form av medförfattare men inte riktigt fått cred för detta – är inte helt säker på storyn här, men ungefär så i alla fall. När hon blev en tydlig medförfattare tappade Eddings mig som läsare. Jag, och en fantasytokig vän, tyckte att det saknades något i författarskapet nu. Historierna fängslade oss inte på samma sätt. Om det berodde på att det fanns ett författarnamn till på böckerna eller om vi bara växte ifrån Eddings, det vet jag faktiskt inte, men något hände och vi började läsa annat.

 

8 reaktioner till “Bokbloggsjerka – Seriekvalitet”

  1. Min systerson rekommenderade de här böckerna till mig för en väldig massa år sedan. Jag köpte och läste, men gillade inte speciellt mycket. De var helt enkelt inte min typ av fantasy, jag vet dock att min typ finns för jag hittar den ibland 🙂

  2. Jag kommer inte på något exempel men vet att jag många gånger läst en bokserie där första boken är mycket bättre än de kommande och har en teori på varför.

  3. Har också läst Sagan om Belgarion och jag tror fortsättningen med, men de gjorde inte ett så överväldigande intryck på mig. Kan ju bero på att jag var mycket äldre när jag upptäckte dem 🙂

  4. Gillade även de andra böckerna, men undrar vad jag skulle tycka om alla ”Sagorna” idag. Var ju några år sen man läste dom 😉

  5. Lotta-serien läste jag och älskade! Det som ändrades i den var ju att Lotta faktiskt åldrades, vilket annars inte var så vanligt i den sortens böcker! Jag använde mina fickpengar för att köpa på mig alla böckerna (så långt som de kommit ut när jag gick i gymnasiet, jag har förstått att det kommit fler senare, men dem har jag missat) men gjorde misstaget att låna ut fem stycken av böckerna mitt i serien till en klasskompis. De böckerna fick jag aldrig igen, så trist!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.