Frågor, Om att läsa

En smakebit på söndag – Lyckliga i alla sina dagar

Lyckliga i alla sina dagar Nina BjörkI dagens smakebit kommer ett utdrag från Lyckliga i alla sina dagar. Nina Björks bok som kom ut 2012 och handlar ”om pengars och människors värde”.

I första kapitlet diskuterar Björk fenomenet Walt Disney. Ni vet, hjälten vinner över monstret och får prinsessan och halva kungariket och så lever de lyckliga i alla sina dagar. Men vad har Disney för värderingar egentligen och hur påverkar de oss?

Det krävs att vi ser det goda i allas välbefinnande. Det krävs en utopi. Men där kan inte Disney hjälpa oss. För där drömmen säger ‘jag är värd ett annat öde’ säger utopin ‘den här världen är värd ett annat öde’. Drömmen handlar om ett jag, medan utopin bär ett vi. Och Disneys hela ouvre uppmanar drömmar, men utesluter utopier.
I den revolution där den lägsta kan bli den högsta, den som är Disneys revolution, och som hela den västerländska modernitetens revolution, sägs människan behärska sitt eget öde. Men bara som individ. Aldrig som kollektiv.

Fler smakebitar hittar du hos Flukten fra virkeligheten. Om du deltar, tänk på att undvika spoilers. 🙂

en smakebit på söndan

19 reaktioner till “En smakebit på söndag – Lyckliga i alla sina dagar”

  1. Nina Bjørk skriver ofte bra. Husker da jeg leste Under det rosa teppet, hvordan hun klarte å formidle det mange tenkte, men ikke klarte å sette ord på. Håper denne boka er likedan;lærerik og tankevekkende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.