Skrivtips

Skrivtips 2 – Läs böcker om att skriva

Förra veckan skrev jag om att man kan bli bättre på att skriva genom att läsa många böcker, studera hur olika författare gör för att påbörja en scen eller avsluta den mm. Jag fortsätter temat med att läsa litteratur för att förbättra det egna skrivandet, men idag handlar det om att läsa fackböcker. Böcker om att skriva.

Det finns en mängd olika böcker i ämnet och min avsikt är inte att täcka upp för alla. Utan idag tipsar jag om en av dem. Stephen Kings bok, Att skriva – en hantverkares memoarer.

Jag är ingen trogen King-läsare utan har läst några av hans mest kända böcker, och hans bok om att skriva gillar jag skarpt. Den inleds med en biografisk del där han berättar om sin väg till författarskapet och hur han förvaltar det. Andra delen utgörs av råd om att skriva, med tips på vad som funkat för King och med exempel på hur han arbetar rent praktiskt med ett bokmanus.

King exempel
King, Att skriva – en hantverkares memoarer, s.248-249

Förutom att King går igenom obligatoriska begrepp som symbolik, tema och show don’t tell eller att han pratar om hur man strukturerar sitt skrivande tidsmässigt tycker jag om att han ger ett exempel på hur det kan se ut när han redigerar sina manus. Överstrykningarna är många liksom förslag till alternativ. Så här skriver han: De flesta ändringarna behöver inte förklaras; om du bläddrar fram och tillbaka mellan de två versionerna är jag övertygad att du förstår de flesta av dem, och jag hoppas att du inser hur ”rå” den första råkopian av en så kallad professionell författare är när man ger sig till att syna den i sömmarna. (s.250)

King talar om ett skrivandet som ett hantverk och han menar att man behöver kunna språket, dess grammatik, ha ett gott ordförråd och en känsla för form och stil. Mycket av detta kan man lära sig om man anser sig ha brister. King säger läs böcker och skriv. Mycket. Det är så du lär dig. Jag kan bara instämma.
King Att skriva

 

2 reaktioner till “Skrivtips 2 – Läs böcker om att skriva”

  1. Jag instämmer med att läsa och skriva mycket är det som gäller 🙂 Köpte Kings bok förra året och läste ut den på en dag. Många bra tips, och väldigt intressant att läsa om hans egen historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.