Skrivtips

Skrivtips 3 – En skrivövning

Efter två skrivtips som handlat om att läsa för att bli bättre på att skriva är det dags att tipsa om själva skrivandet. Att skriva ofta för att utvecklas kanske säger sig självt, men vad är det då man ska skriva? Tycker du att du inte har något att skriva om?

Jag vet tillfällen när jag gått på olika skrivarkurser (studieförbund, universitet och folkhögskola) och inte haft inspiration någonstans alls. Men så kommer läraren, eller kursledaren, och säger att idag ska vi skriva om det här eller det här, och något händer. Övningen kan tyckas fånig, löjlig, svår, oöverstiglig eller faktiskt riktig rolig. Oavsett vad jag tyckt, har hjärnan tagit till sig informationen och börjat bearbeta den… En skrivprocess har startats upp.

Jag vill dela med mig av en övning jag stött på några gånger på några studieförbunds skrivarkurser. Man sitter där i gruppen, med sitt block och sin penna (inga deltagare på de kurser jag gått under åren har haft med sig dator, men självklart är datorn ett alternativ till det gammalmodiga papper och penna-tänket) och får i uppgift att skriva ner sina iakttagelser av rummet och vad som finns utanför väggarna. Ljuden, ljusen, lukterna, vad man förnimmer med kroppen… Fem, tio minuter är lagom tid. Förhoppningsvis har man låtit pennan löpa över pappret, eller fingrarna över tangentbordet, och några rader har skrivits ned.

Vad man skrivit spelar ingen större roll för det handlar inte om att prestera, utan om att komma igång. Hur man skriver, eller vad man skriver är inte det viktiga i den här övningen, utan att man skriver.

Lycka till!

3 reaktioner till “Skrivtips 3 – En skrivövning”

  1. Jag har hela mitt liv hållt på att skriva, met eller mindre, i perioder. Dock har jag aldrig gått någon skrivarkurs men läst en del i ämnet. Med din blogg kan jag säkert få mer tips och inspiration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.