Skrivtips

Skrivtips 4 – Flödesskriv

Att komma igång och skriva kan ibland vara lite svårt. Förra veckan tipsade jag om att det går att använda det som finns runt omkring en för att få igång skrivandet: rummet, ljuden, ljuset och lukterna. Idag kommer tips på en övning lik den. Flödesskrivandet.

Du behöver en penna och ett papper, eller en dator, för att kunna genomföra uppgiften. Det är den praktiska biten. Själva skrivandet, det där flödet, betyder att du ”bara” skriver.

Det kan låta lättare – eller svårare? – än det är. Flödesskrivandet går ut på att låta orden löpa. De behöver inte skapa vare sig rim eller reson, de kan komma huller om buller, sakna mening och innehåll. Genom att skriva utan krav på prestation under några minuter kan spärrar kring skrivandet lossna. Kanske ger ett ord upprinnelse till inspiration? Dessutom kan det vara rätt avkopplande att skriva utan avsikt.

För att komma in i flödesskrivandet behöver du kanske några tillfällen innan du känner dig bekväm, så låt övningen få några gånger på sig. Kanske du till och med bestämmer en viss tid varje dag då du flödesskriver?

Sätt klockan på vad du tycker verkar lämpligt, men fem minuter kan vara en riktlinje. Släpp sedan kraven på att det du skriver ska leda till något sammanhållet och se vad som händer. Blir det en rad, en sida eller mer? Det spelar ingen roll. Det viktigaste är att du ger dig tid att skriva.

Lycka till!

4 reaktioner till “Skrivtips 4 – Flödesskriv”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.