Skrivtips

Skrivtips 9 – Boktips Min roman

För cirka två år sedan fick jag en handbok i att skriva, eller kanske en guide snarare, och även om jag inte använt den så mycket tycker jag den är rolig och den ger en del uppslag som jag annars inte tänkt på.

collage min roman
Om du klickar på bilden ser du vad det står

Min ROMAN En steg för steg guide till att skriva en roman, utgiven av Nicotext innehåller en del roliga och annorlunda övningar, som härma din favoritförfattares språkstil eller beskriv ditt badrumsskåp i detalj. Här får du också tips på hur du ska strukturera din roman, och hur du kan tänka på dina karaktärer, t.ex. genom att beskriva en karaktärs dag timme för timme eller så kan du sammanfatta din huvudperson med fem meningar.

Min ROMAN tar också upp frågor som varför man skriver och vad man vill uppnå med sitt skrivande, tankar som du kan formulera och skriva ned i boken. Det ger den lite av en dagbokskaraktär, men den är först och främst en guide.
På baksidan står det så här:

Du följer helt enkelt bara instruktionerna och skriver ned dina svar under de rätta avsnitten. Innan du vet ordet av har du skrivit din egen roman och är på väg till tv-soffan!

Tja, eller så lägger du inte tid på att besvara allt i boken utan sätter dig vid din dator och får ner din roman där istället för att lägga tid på att leka med roliga handböcker som ger en ursäkt till att inte få klart den där romanen du klurat på i flera år. Valet är ditt 😉 Lycka till!

 

9 reaktioner till “Skrivtips 9 – Boktips Min roman”

  1. Haha! Faktum är att det är bland annat därför som jag så himla sällan läst böcker om skrivande, och särskilt inte sådana med övningar i. Har alltid bara känts som slöseri med tid för mig. Men nu när mitt manus är iväg på testläsning och jag har en lååång manus-paus tar jag mig tiden. Än så länge har jag inte gjort några övningar, utan bara läst. Men jag planerar övningar. Får se hur det går – har aldrig ens gjort en endaste liten en 🙂

      1. Jo, det kan det ju. Men med tanke på hur länge jag skrivit på mitt manus (många år) så var det förstås väldigt länge sedan jag funderade ut sådana detaljer.

  2. Jag har några böcker i ämnet också och har allt sneglat i dom både en och två gånger. Om det har hjälpt mig mycket vet jag inte men visst snappar man upp ett och annat. Övningarna har jag aldrig gett mig in på, kanske jag borde det?.

    1. Övningar handlar om att få en känsla för skrivandet. Få flyt och se hur man löser en uppgift. Roligt om man är flera och tar del av varandras texter. Hur man uppfattar en övning kan ju vara väldigt olika och man få lite inspiration av de andra då 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.