Böcker

Huset Longbourn – Jo Baker

lbAtt läsa om vad som sker bakom kulisserna i Stolthet och fördom är en spännande tanke och denna historiska roman som handlar om hur tjänstefolket har det är läsvärd. Ändå känner jag viss kluvenhet.

Handling
Sarah är tjänsteflicka hos familjen Bennet. Hon städar, tvättar, tömmer pottor, gör tvål och serverar. Ja, hon gör allt möjligt som behöver göras. Till tjänstestaben kommer James. Han säger inte många ord är men är mycket duglig. Han ser hur Sarah och de andra i hushållet sliter och gör vad han kan för att underlätta deras sysslor. Men Sarah litar inte på honom. Hon tror att han har en hemlighet.

Huset Longbourn utspelar sig under samma period som Stolthet och fördom. Soldaterna kommer till den lilla byn och de yngsta systrarna blir helt till sig över alla stiliga rödklädda militärer som charmar dem. Mr Bingley och Mr Darcy dyker självklart upp, liksom Mr Wickham.

Min reflektion
Jag gillar att läsa en bok som belyser Stolthet och fördom ur en annan synvinkel och jag tycker att Jo Baker fångar tidsandan väl. Synen på tjänstefolket känns trovärdig. Däremot gillar jag inte kronologin. Det hoppas lite i tiden, särskilt i andra halvan av boken. Det har sin förklaring, och jag förstår varför, men ogillar det ändå. Dessutom föredrar jag några få berättarperspektiv, och här får vi ta del av livet och händelserna utifrån åtminstone fyra av tjänstefolkets perspektiv, i spridda mängder och lite utspritt.

Inledningsvis tyckte jag väldigt mycket om boken, då fokus låg på tjänsteflickan Sarah. Sedan tappade Jo Baker och Huset Longbourn mig en aning. Men som sagt, det är en lättläst och läsvärd roman med god detaljrikedom och karaktärer som engagerar. Gillar du Stolthet och fördom, tycker jag verkligen att du kan ta dig en titt.

Köpsugen? Boken hittar du t.ex. här, och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.