Skrivtips

Skrivtips 12 – Skrivprocessens vägar

Förra veckans skrivtips handlade om strukturering av en planerad berättelse och om att man kan skriva synopsis. Idag fortsätter jag med samma tema med en vinkling på hur skrivprocessen kan te sig när man kommit igång med skrivandet av den där fantastiska romanen – som det så klart kommer att bli i slutändan.

Jag, som oftast får spontana skrivanfall då en historia landar i huvudet mitt och vill bli skriven (helst omedelbart), skriver från början till slut. Det innebär att jag skriver från A till Ö. Det vill säga, scenerna går från A till B, till C och D och så vidare. Här hoppas inte till scen P för att återvända till E för att hamna på S en stund senare. Nej, jag håller mig till en viss ordning. Därefter, när jag återvänder till min berättelse, kan jag hoppa mellan scener. Men för det mesta följer jag min A till Ö modell även vid redigering.

Andra som skriver kan ha idéer till olika avgörande scener som inte följer ordningen från A till B, och de väljer att skriva scenerna de vill ha med, för att ”fylla ut” med mellanhändelser efteråt. Jag misstänker att man då har ett sätt att skriva som kan vara väldigt strukturerat och bestå av en noga utstakad väg… Eller? Själv vet jag att mina berättelser kan dra iväg ibland. Någon karaktär gör något oväntat och även om inte hela storyn ändras kan en liten omväg uppstå innan slutet jag vill uppnå faktiskt nås.

Men återigen, det finns inga rätt och fel. Vägen är lika viktig som målet och viktigast av allt är att man skriver. Hur man får ihop sin story, det är olika och så är det. Men ett tips kan vara att ibland frångå sin ordinarie struktur. För att se vad som händer. Vad gör det med skrivprocessen och hur upplever jag mitt skrivande då? Att följa en synopsis kan vara att underlätta A till Ö skrivandet, medan vissa anser att det begränsar nya vägar som berättelsen vill ta. Ska man följa infallen och det nya, eller hålla sig till sin plan?

Testa. Jag har gjort båda. Och jag vet vad jag föredrar. Vad föredrar du?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.