Skrivtips

Skrivtips 13 – Vad gör grannen?

Idag får ni tips på en skrivövning som jag gjort på en skrivkurs på något av de studieförbund jag gått. Övningen går ut på att beskriva dels en person (eller flera) dels en miljö. Miljö och person går ihop lite grann här så det går inte att utesluta den ena eller andra. Och allt ska vara påhittat.

Du skriver som om du bodde granne med den och det du beskriver. Det kan vara ett hus eller en lägenhet, men din utgångspunkt är att du själv befinner dig i ett hus eller en lägenhet och att du ser ut genom ett fönster. Från fönstret ser du vad grannen gör i ett eller fler av rummen, men det är allt. Du känner inte grannen, eller grannarna om de är flera, men du vet ändå rätt mycket eftersom du varje dag iakttar vad som sker där inne.

Välj en tidpunkt på dygnet då grannen eller grannarna är hemma och beskriv vad de gör. I beskrivningen ingår att beskriva vilken miljö grannen/grannarna rör sig i. Kök, vardagsrum, sovrum… Hur ser det ut? Ett hus som man själv rår om kan också säga mycket om hurdan grannen/grannarna är, medan en lägenhets fasad kanske säger mindre om de som bor där innanför. Men en balkong, eller liten uteplats, kan berätta rätt mycket. Ser du en sådan från ditt fönster?

Beskrivningen är så lång som du själv gör den. Men du behöver inte skapa någon intrig eller något annat ”spännande” som händer. Fokus  för övningen är att beskriva karaktärer och miljöer, så att en eventuell läsare får en bild av vem eller vilka som beskrivs.

När jag gjorde övningen undrade mina kurskamrater om jag beskrivit en existerande man och hans lägenhet, men allt var hitte-på. Nu är det kanske bara dig själv du har att lura – att du verkligen ser in till grannen/grannarna du beskriver… Och kom ihåg, det finns inga rätt eller fel i hur man tolkar en övning, viktigast är att man skriver. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.