Böcker

Fallen – Lauren Kate

collage fallen boxPå baksidan av Fallen står det: ”Some angels are destined to fall”. En YA-bok om änglar alltså, som utspelas i nutid, det lät ju spännande tänkte jag och slog till och köpte boxen med de tre första böckerna i serien (Torment nr 2, och Passion nr 3) när jag hittade den på en second hand. Serien består av fyra böcker (Rapture nr 4). Fallen har filmats med premiär i höst.

Handling
Luce börjar på en ungdomsvårdsskola efter att hennes pojkvän dött i en brand som hon tros ha startat. Själv tror hon att det är skuggorna som gjort det, som alltid finns hotfullt närvarande i hennes liv. På skolan träffar hon några mer eller mindre tokiga vänner, plus killarna Cam och Daniel. Cam är charmig och uppenbart intresserad av henne, medan Daniel är den hon känner ett starkt band till, som om de träffats förr. Och Daniel verkar inte vilja veta av henne, ändå dyker han upp i hennes liv som en räddande ängel. För att inte tal om i hennes drömmar.

Min reflektion
I Fallen har vi det klassiska triangeldramat, där Luce blir tvungen att välja mellan killarna. Vem kan hon lita på? Att Luce hamnar i situationer där någon, en kille förstås, behöver rädda henne, känns aningen slitet. Men eftersom Lauren Kate inte gör Luce till ett våp annars, har jag överseende med det. Åtminstone till slutet. Då blir stereotypen lite väl… – ja, vad ska jag kalla det? – tydlig, uttjatad…  Två killar, en ond och en god, slåss om henne och hon tittar mest på. För vad ska hon annars göra?

Bokens tema, ung tjej som måste räddas av en manlig hjälte, hoppas jag tar mindre plats i resten av serien. För jag gillar Fallen och miljön där allt utspelas, sydstats-träsk-markerna, skolan som har anor sedan 1800-talet och tanken att änglar vandrar runt som vanliga människor, krafterna av ont och gott. Att Clare har en roll för balansen där emellan. Jag gillar Lauren Kates språk som är rakt och enkelt men ändå målande. Ibland undrar jag om hon inte går lite väl fort fram dock, för jag undrade nästan om jag missade någon sida emellanåt. Nog för att det finns gott om alldeles för tjocka YA-böckar, men kanske kunde hon ha vilat lite längre i vissa scener?

Överlag tycker jag om Fallen, och jag kommer fortsätta med tvåan, men med en förhoppning om att det blir mindre av ”rädda Luce” i den. Rekommenderas.

Vill du läsa ett utdrag ur boken, kan du kika på min Smakebit och om du vill köpa den hittar du Fallen här, eller här.

2 reaktioner till “Fallen – Lauren Kate”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.