Skrivtips

Skrivtips 16 – En karaktärslista, eller två

Jag brukar göra karaktärslistor. Ni vet, en lista över olika karaktärers egenskaper, utseende och livssituation (som vilken familj den tillhör och hur livet är i stort). Listan är dels till för minnet – så att jag har ordning på mina karaktärer – dels till för att skapa levande och, förhoppningsvis, trovärdiga karaktärer.

Huvudpersonerna vet jag oftast mer om, och därför blir deras listor längre. Saker jag brukar lista är utseende, t.ex. ögonfärg, hårfärg, kroppslängd, om de är smala, kraftiga, slanka, bastanta o.s.v.

Jag brukar också fundera på vad de har för stil, som kläder och musiksmak. Vad har de för intressen? Är de sportiga? Vad för sport? Gillar de djur? Läser de böcker? Spelar data-/tv-spel?

Hurdan är personligheten? Är de blyga, snabba i repliken? Vänliga? Vassa? Arga? Lätta att tycka om eller inte? Och vad har format dem? Familjen och familjesituationen? Vilken plats har de i en eventuell syskonskara? Vilken roll har de i familjen? Ansvarsfull, slarvig eller den som alltid får som den vill? När de pratar, kan man känna igen deras sätt att uttrycka sig jämfört med andra?

Här nämner jag bara en bråkdel av allt som man kan ta hänsyn till vad det gäller sina karaktärer och det jag nämner behöver inte skrivas ut i din berättelse. Listan bidrar till att hjälpa dig minnas vem som är vem, hur den ser ut, m.m. Dessutom kan listan bidra till att skapa karaktärer som blir mindre stereotypa. Visserligen kan vi hamna i den fällan ändå, men risken minskar åtminstone om du funderat på vad som gjort din karaktär till den hon eller han är. Sedan är det ju så att vi människor har vissa tendenser att passa in mer eller mindre i vissa fack, men bara för det är vi inte helt förutsägbara. Eller vad säger du?

 

6 reaktioner till “Skrivtips 16 – En karaktärslista, eller två”

  1. Jo så där fick vi lära oss att göra på skrivarkurserna. Riktigt bra! Och man behövde ju inte använda sig av allt sedan. Alltså skriva ut det. Bara man själv visste och kände sina karaktärer.

      1. Det liksom lyser igenom att karaktären är en hel personlighet. Samtidigt som det är urtråkigt att läsa en roman som är övertydlig, och beskriver minsta detalj

  2. Att lära känna sina karaktärer tycker jag nästan är det roligaste med skrivandet. Många gånger kan de överraska mig med personlighetsdrag som jag inte hade någon aning om 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.