Skrivtips

Skrivtips 20 – Skriv på! en handbok i skrivandets konst

Idag blir det boktips. Skriv på! en handbok i skrivandets konst av Elizabeth George.

skriv-pa-georgeSkriv på! är en gedigen handbok, liksom Georges hantverk. Hon är noggrann och tydlig, pedagogisk och förklarar hur hon själv går tillväga när hon skriver sina böcker. Ni vet, de om poliserna i London, Lynley och Havers. Hon har gett ut 20 stycken böcker, om jag har mina fakta rätt och böckerna tenderar att bli allt tjockare… Men som sagt, hon har även gett ut den här boken som handlar om att skriva. Skriv på!

På Bokus hittade jag den här beskrivningen av Skriv på! som jag lånar:

I Skriv på! får alla med författarambitioner lära sig hur man bygger upp en roman från grunden. Elizabeth George visar hur man går tillväga när man gör en detaljerad plan för en bok och ger praktiska råd om de olika stegen i skrivprocessen, t.ex. vad man ska tänka på när man bygger upp intrigen, vilka perspektiv man kan använda och hur gestalterna får kött och blod.
Generöst delar hon med sig av sitt kunnande och beskriver hur hon själv brukar göra när hon lägger upp scenerna, skapar personernas karaktärer, bestämmer miljön och hur noggrann hon är med detaljerna för att skapa trovärdighet.
Som exempel använder Elizabeth George inte bara utdrag ur sina egna utan också andra välkända författares verk, bl.a. E.M. Forster, John Irving, Toni Morrison, Stephen King, Ernest Hemingway och Alice Hoffman.

”Första dagen på mina skrivarkurser brukar jag säga till deltagarna: Ni kommer att få era böcker utgivna om ni uppfyller tre kriterier: talang, passion och disciplin.” (Elizabeth George)

Även om det var några år sedan jag läste Skriv på! känner jag väl igen boken på sammandraget. Det är en inspirerande skrivhandbok av en bestsellerdrottning som är väl värd uppmärksamhet, både boken och kvinnan bakom den. Så i den uppsjö av handböcker som finns, har den här hittat hem till min bokhylla och även om den för närvarande tycks vara slutsåld finns ju alltid bibliotek. Kanske kan du få några goa tips? Om inte annat kan det vara roligt att läsa hur denna deckarmästarinna gjort för att lyckas så bra.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s