Skrivtips

Skrivtips 21 – Karaktärsutveckling

Det brukas sägas att i en bra roman utvecklas karaktärerna. Särskilt huvudpersonen bör göra någon form av insikt eller förändring. Hur ser det ut när du skriver? Vad tycker du händer med dina huvudkaraktärer? Förändras de, eller tycker du att de förblir desamma?

Det kan t.ex. handla om att värderingar skiftar, att huvudpersonen/huvudpersonerna ändrar livsstil, bryter upp från något, går in i nya relationer o.s.v…

Eftersom jag skrivit sedan jag var barn, sådär åtta, nio år, har jag inte lagt så mycket eftertanke på hur mina karaktärer utvecklats – åtminstone inte förr om åren. Detta är dock något som hängt med mer eller mindre automatiskt märker jag när jag tittar tillbaka på vad jag skrivit. Om man läser mycket, eller ser på filmer som har lite mer djup än viss action eller komedi tror jag att den här förändringsprocessen hos karaktärer är något man får med sig ändå. Utan att det krävs större reflektioner kring hur man ska hantera det.

Med lite erfarenhet och lite mognad vad det gäller skrivandet kan det ändå vara en god idé att fundera ett varv eller två hur man hanterar sina karaktärers liv, utan att det för den sakens skull blir, eller känns, krystat och tillkämpat. Vad är det som ändrar deras värderingar? Vad är det som får dem att utvecklas?

Lycka till!

2 reaktioner till “Skrivtips 21 – Karaktärsutveckling”

  1. Hmmm… Jag bör alltså fundera lite över hur JAG utvecklas, för det jag skriver är min blogg, och där är jag huvudkaraktär? 😉

    Ha en bra söndag!

    1. Ja, hjälp… hur utvecklas jag egentligen 😉 Det är inga lätta frågor alltid, men kanske nyttiga att ta sig en funderare på ibland. Fottsatt trevlig söndag på dig med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.