Böcker

The Maze Runner – James Dashner

maze runnerJames Dashners The Maze Runner blev film för några år sedan, och jag tyckte den lät spännande men kom aldrig mig för att se den. Puh, vilken tur! Gissar att läsningen knappast blivit lika givande då som nu.

Handling
Thomas hamnar hos ett stort gäng tonåriga killar som befinner sig på en sorts gård, omgärdad av en enorm labyrint. Ingen vet var de kommer från, vilka de är. Allt de har är ett namn att klamra sig fast vid. De vill lösa gåtan med labyrinten, övertygade om att det finns en väg ut. Samtidigt undrar de varför de utsätts för detta. Vem har satt dem i den här märkliga situationen? Vem sänder farliga monster efter dem i labyrinten? Och är Thomas en ledtråd, och kanske den som kommer lösa gåtan till och med?

Reflektion
Det är spännande från första sidan till sista. Jag misstänker upplösningens gåta och har rätt. Men vad gör det att det är aningens förutsägbart, när det är så spännande? Lite stör jag mig dock på att The Maze Runner enbart består av manliga karaktärer. Bortsett från en tjej. Men hennes roll är rätt liten, trots att hon bidrar till upplösningen. Jag hoppas hon får mer plats i den senare böckerna. (Ja, det är en serie.)

Jag gillar ordningen som killarna skapat. Jag gillar strukturen de noggrant vidmakthåller, fastän deras värld kommer i gungning. På så sätt är The Maze Runner lite oväntad. I min tankevärld föreställer jag mig snarare att kaos borde råda, med tanke på killarnas villkor och förutsättningar. Men också detta får sin förklaring. Och jag förstår. Och gillar.

James Dashner skriver tydligt och målande. Med enkla beskrivningar kommer de klaustrofobiska inslagen från labyrinten nära. Språket är lätt att hänga med i och jag tycker karaktärerna är trovärdiga med ett djup jag inte riktigt förväntat mig i den här sortens bladvändarlitteratur. Rekommenderas!

 

Köpsugen? The Maze Runner kan du t.ex. hitta här, eller här. Eller kanske på ditt bibliotek. Trevlig läsning!

3 reaktioner till “The Maze Runner – James Dashner”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.