Om att skriva

Inget NaNoWriMo i år

Jag har testat på att delta i National Novel Writing Month en gång. November -13. Det var jättekul. Av speciellt två anledningar.

Jag hade tid. Jag hade ork.

Att jag hade en tanke om vad jag skulle skriva underlättade förstås också, men tiden och orken kom överst.

Igår började Nanon. Många försöker nå målet att skriva ett grundmanus på 50 000 ord på en månad, d.v.s. nästan 2000 ord per dag. Rätt mycket, men inte något att avskräckas av.

Nanostatistik 13Hur skrivprocessen såg ut då för två år sedan. Lite seg start, men sedan kom jag ikapp 🙂

För att skriva på det här sättet varje dag krävs att man sänker sina krav. Det är bra att ha en översikt över vad man vill skriva, en synopsis rent av, och en tanke om att skriva dagligen. Bara skriva. Inte gå in och peta på texten. Där man slutade börjar man också nästa dag. Risken med att peta är att man fastnar och flödet, alla orden, stannar upp. Då kan det bli stressigt och mindre roligt att ta sig fram till målet.

För Nanon ska vara rolig. Är den inte det, bör man fråga sig varför man gör det. Allt skrivande ska kännas bra. Visst, de flesta av oss som skriver har sina dalar, men känslan att skrivandet är lustfyllt ska vara det som styr. Om det inte varit så för mig hade jag lagt av. För länge sedan.

I år är jag däremot inte med i NaNoWriMo:n. Jag redigerar och skriver på min dystopi istället. För jag vill ju försöka få klar den för att se om den är av intresse för de där förlagen som bestämmer vad som ska ges ut. Ett annat år skulle jag gärna vara med. För idéer till manus finns, gäller bara att få till den där orken och tiden också. Men som sagt, en annan gång. Och till er som är med, lycka till!

 

10 reaktioner till “Inget NaNoWriMo i år”

 1. Wow, vilken tjusig nanokurva! 🙂 Jag tror det var samma år som jag deltog, det enda året jag vunnit. Jag är inte heller med i år, tog en nanoplamo istället. 🙂 Det behövdes bättre. Kanske kör en personlig nanowrimo senare istället, i februari eller så. 🙂
  Håller med dig att planering nästan är ett måste om man ska ro hem nano, iaf verkar de flesta jag hört ganska överens om det. 🙂

  1. Tack! Är faktiskt lite stolt över min kurva 🙂 Att skriva mycket och snabbt gör jag egentligen alltid, men att göra det varje dag var en utmaning och jag lärde mig att titta framåt, vilket jag tror varit bra.

 2. I juli tänkte jag att, jo, NaNoWriMo. Men sen blev det en mängd månader med mycket innehåll och dessutom hann jag inse att nej, den text jag vill skriva ska inte skrivas så. Ändå känner jag liksom den där längtan att vara med – men nej. Som du säger man behöver tiden och lusten också.

  1. Det är ju väldigt roligt att Nanoskrivande människor har mötesplatser också. Så Nanon är ju så mkt mer än 50000 ord 🙂 Kanske tar mig till en mötesplats fastän jag inte skriver…

 3. Säger som Kati, wow! SNYGG kurva 🙂

  Jag är ju med i år lite på mina egna villkor, 30 000 ord tänker jag att jag kan klara, och då får jag räkna in även ord som jag sparar i min redigering (även om det förstås inte är många). Men jag undrar lite om jag tagit mig vatten över huvudet. Än så länge har jag skrivit typ 1300 ord. Inget vidare…

 4. Jag är inte heller med i år (har aldrig varit med), men någon gång ska jag nog prova.
  Du får kanske ta en redigeringsmånad under november istället 🙂

 5. Förra året lyckades jag knappt (läs: inte alls) med att uppfylla kvoten för nano, men i år blir det andra bullar bakade. Ligger faktiskt före med några dagar i planeringen. Det är som du säger, man måste tycka att det är lustfyllt att skriva för annars är det inte alls roligt. Jag hade mycket som hände förra året som ledde till att det inte gick något bra. Du får komma tillbaka när du känner för att skriva på andra saker än dystopin ;).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.